Nyhetsartikkel

Hvordan senke blodsukkeret

Hvordan senker du blodsukkeret dersom du har fått påvist prediabetes eller insulinresistens? Det finnes det klare råd om.

Prediabetes vil si at man har en lett forhøyet blodsukkerverdi, og dermed økt risiko for å utvikle diabetes type 2. Prediabetes er svært vanlig og er også en risikofaktor for utvikling av hjerte- og karsykdom.

Hos noen slutter kroppen å reagere normalt på insulin - insulinet som kroppen produserer har nedsatt effekt. Dette fenomentet betegnes insulinresistens. Prediabetes oppstår som regel hos personer som allerede har insulinresistens.

Prediabetes og insulinresistens har vanligvis ingen symptomer. Man kan ha en av delene, eller begge deler, i flere år uten å være klar over det.

Forhøyet blodsukkerverdi vil si fastende mål på 6,1-6,9 mmol/L, eller 7,8-11.0 mmol/L to timer etter inntak av 75 gram glukose (glukosetoleranse test).

Les også: Prediabetes - økt risiko for diabetes

Forebygge eller utsette diabetes type 2

Det er ingen automatikk i at du får diabetes type 2 dersom du har prediabetes, skriver American Diabetes Association. Hos noen kan tidlig behandling føre til at blodsukkeret kommer tilbake til et normalt nivå.

Men risikoen for å utvikle diabetes type 2 er høy ved prediabetes, særlig dersom du unnlater å gjøre noe for å snu utviklingen.

Ifølge National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, har studier vist at de fleste som har prediabetes, utvikler diabetes type 2 i løpet av ti år - med mindre man endrer livsstil.

Trening gjør musklene mer følsomme for insulin

De eksakte årsakene til insulinresistens er ikke fullstendig forstått, men forskere tror at overvekt/fedme og inaktivitet er viktige bidragsytere. Studier viser at musklene blir mer følsomme for insulin etter trening, noe som reverserer insulinresistens og senker blodsukkeret. Trening hjelper også musklene å absorbere mer glukose uten å behøve insulin.

Ubehandlede søvnproblemer kan også få betydning for utviklingen av diabetes type 2. Særlig søvnapne kan øke risikoen for fedme, insulinresistens og diabetes type 2. Personer som jobber om natten, kan også ha økt risiko for slike problemer. Å søke behandling for søvnproblemer kan altså hjelpe deg å forebygge også andre plager.

Les også: Søvnapne syndrom

Dette kan du gjøre

For å forebygge eller utsette diabetes type 2, er det konkrete livsstilsendringer som sunnere kosthold, røykeslutt hvis du røyker, og mer trening som må til.

Forskning har vist at å redusere kroppsvekten med fem til ti prosent og trene med moderat intensitet - det vil si for eksempel rask gange i minst 30 minutter om dagen de fleste dager, kan redusere risikoen for diabetes type 2 med knapt 60 prosent. For personer med prediabetes som er over 60 år er effekten enda større: Her reduseres risikoen med 70 prosent dersom du gjør disse tiltakene.

Sunn mat kan være mat med lite fett og godt fiberinnhold, frukt, grønnsaker og hele korn. Husk også å velge kalorifattig drikke. For å forebygge at prediabetes utvikler seg til diabetes type 2, er det permanente livsstilsendringer som må til. En kortvarig slankekur vil ikke være tilstrekkelig.

Kort oppsummert er dette tiltakene du bør gjøre for å forebygge eller utsette at prediabetes blir til diabetes type 2:

  • Reduser kroppsvekten med fem til ti prosent
  • Vær moderat fysisk aktiv i minst 30 minutter minst fem dager i uken
  • Legg om til et sunnere kosthold
  • Stump røyken, dersom du røyker
  • Be om hjelp dersom du har søvnproblemer

Kilder

Referanser

  1. National Institute of Diabetes and Digestive and Kideny diseases: Prediabetes & Insulin Resistance www.niddk.nih.gov
  2. Bansal N. Prediabetes diagnosis and treatment: A review. World J Diabetes 2015; 6 (2): 296-303. www.ncbi.nlm.nih.gov
  3. American Diabetes Association: All about Prediabetes www.diabetes.org
  4. American Diabetes Association: What is Prediabetes? clinical.diabetesjournals.org