Nyhetsartikkel

Hvorfor får man kviser i voksen alder?

En vanlig årsak til kviser i voksen alder er endringer i hormonnivå, men også hudprodukter, hårprodukter og stress kan øke risikoen for kviseutbrudd.

Kviser er betennelser i talgkjertler i huden. De fleste får milde plager, men noen plages betydelig og trenger behandling.

Les også vår oversiktsartikkel om akne

Mange tenker at kviser hører ungdomstiden til, men noen voksne fortsetter å plages med kviser helt opp til 40- og 50-års alderen. Noen får kviser for første gang i voksen alder. 

Voksenakne regnes som kviser som oppstår etter 25 års alderen.

Ifølge en studie blir kviser mindre vanlig etter 44-års alderen. Hos noen kvinner forsvinner kviser ved overgangsalderen.

Kvinner er oftere plaget med kviser i voksen alder enn menn. Hos ungdom oppstår kviser oftest i t-sonen: i pannen og rundt nesen. Hos voksne oppstår kviser oftest på haken, kjeven og halsen. Ofte etterlater kvisene brune flekker. Det kan ta flere måneder før de forsvinner. Bruk solkrem med minst faktor 30 for å forebygge at disse flekkene blir langvarige. 

Vanlige årsaker

I hovedsak oppstår kviser hos voksne av samme årsak som hos ungdom. En av årsakene er endringer i hormonnivå. Hos voksne skjer dette ved menstruasjon (vanligvis starter det omtrent en uke før menstruasjon), graviditet, i forbindelse med stans eller oppstart av prevensjonsmidler, og hos kvinner med polycystisk ovariesyndrom (PCOS).

Kviser kan også utløses av enkelte hud- eller hårprodukter. Dersom du lett får kviser, bør du bruke produkter som er såkalt ikke-komedogene. Det vil si at de ikke tetter igjen porene. De bør også være oljefrie og ikke-aknefremkallende. Vær særlig nøye med at fuktighetskrem, rensemidler og solkrem fyller disse kravene. Husk at hårprodukter også kan påvirke ansiktet.

Akne kan også være en bivirkning av medisiner. Hvis du mistenker dette, bør du diskutere det med legen din. Ikke slutt med medisiner du har blitt rådet til å bruke, uten å diskutere det med legen først.

Les også: Psykisk stress og akne

Stress og gener

Bruk av plagg som presser på visse områder - som pannebånd eller ryggsekk, kan utløse kviseutbrudd. Røyking er en annen faktor som kan øke risikoen.

Når vi stresser mye, produserer kroppen mer androgene hormoner som kan stimulere til fremvekst av kviser. Luftforurensning, fysisk stress som ekstreme værforhold, sykdom og mangel på søvn, kan også trigge hormonendringer og inflammasjon.

Gener kan også være av betydning.

Flere hudtilstander kan være en del av en systemisk sykdom. 

Forskning tyder på at det kan være en sammenheng mellom kosthold og akne. Mat med høy glykemisk indeks, melkeprodukter, hurtigmat og sjokolade kan øke risikeon for akne/kviser. 

Les mer om dette her: Kostens betydning ved akne

Råd for å forebygge

For å forebygge kviser bør du behandle huden din varsomt:

 • Ikke klem på kviser og hudormer
 • Ikke berør ansiktet unødig
 • Unngå kontakt med huden med fett hår
 • Bruk hudprodukter som ikke tetter porene
 • Fjern alltid sminke før du legger deg
 • Spis sunn og næringsrik mat
 • Bruk mild rens eller ansiktssåpe
 • Vask eller rens ansiktet to ganger per dag og om du har svettet. For hyppig vasking kan øke risikoen for kviser.
 • Ikke skrubb huden

Selv om kviser ikke er en livstruende tilstand, opplever mange at det går ut over selvbildet og at det kan redusere livskvaliteten. Det finnes flere typer behandling som kan være effektiv mot kviser. Det kan du lese mer om her: Behandling av akne

Kilder

Referanser

 1. NHS: Causes of acne www.nhs.uk
 2. American Academy of Dermatology Association: Adult acne www.aad.org
 3. Harvard Health: Adult acne: Understanding underlying causes and banishing breakouts www.health.harvard.edu
 4. WebMD: Adult acne: Popular questions and answers www.webmd.com
 5. Ramos-E-Silva M, Ramos-E-Silva S, Carneiro S. Acne in women. BJD 2015. onlinelibrary.wiley.com