Nyhetsartikkel

Ingen bevis for at kjørebriller med gule glass gir bedre syn om natta

Kjørebriller som skal bedre synet om natta, fungerer trolig ikke slik de markedsføres som. Det viser en studie publisert i JAMA Ophthalmology.

Briller med gulfarget linse er lenge blitt markedsført som en måte å gjøre bilkjøring om natta enklere på. Ved å bruke brillene, skal man blant annet avverge å bli blendet når man kjører om natta.

Men en studie publisert i JAMA Ophthalmology1 i august 2019 konkluderer med at slike briller har null effekt. Ved hjelp av kjøresimuleringstester har forskerne funnet ut at bruk av gule linser ikke gjør sjåføren bedre sammenlignet med om vedkommende bruker vanlige linser. Dette gjelder også forstyrrende blending: gule linser fører ikke til at møtende frontlys blir mindre sjenerende.  

Alex Hwang jobber ved Schepens Eye Research Institute ved Massachusetts Eye and Ear og Harvard Medical School i Boston. Han har ledet denne studien og sier i et intervju med MedicalResearch at det å bruke briller med gule linser vil i utgangspunktet være som å bruke solbriller om natten. 

- Selv om det å bruke gule linser om natten kan gi føreren en følelse av at omgivelsene blir lysere, forbedrer det ikke synet. Vi tenker at bruken kan gjøre den generelle nattkjøringen mer risikabel, sier han. 

Les mer og studien i JAMA Ophthalmology

Kilder

Referanser

  1. Hwang A, Tuccar-Burak M, et.al. Comparison of Pedestrian Detection With and Without Yellow-Lens Glasses During Simulated Night Driving With and Without Headlight Glare. JAMA Ophthalmol 2019. nhi.no