Nyhetsartikkel

Iskrem-hodepine

Ingenting er som et deilig glass med iskald drikke eller en avkjølende is i sommervarmen. Noen ganger blir nytelsen avbrutt av en kort, men intens hodepine - hva er det da som skjer?

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Denne typen hodepine er kort, intens og dukker opp når du spiser, drikker eller inhalerer noe kaldt. På engelsk kalles den ofte "brain-freeze headache" eller "ice-cream headache". Slik hodepine kan også oppstå dersom du plutselig utsetter hodet for lave temperaturer - som ved å stupe ut i (den kalde) sjøen på en typisk trøndersk sommerdag.

Ifølge professor Lars Jacob Stovner ved Nasjonal kompetansetjeneste for hodepine, ved St. Olavs hospital og NTNU, er det offisielle navnet i den internasjonale hodepineklassifikasjonen "cold-stimulus headache". Den omfatter hodepine som utløses av enhver kald stimulering av hodet. En undergruppe er knyttet til inntak av noe kaldt, f.eks iskrem eller slush.

Midlertidig endret blodstrøm

Vanlige symptomer for denne type hodepine er at den kjennes i pannen, at smertetoppen kommer etter 20 til 60 sekunder, og at den forsvinner omtrent like raskt. Forskere er fortsatt ikke helt sikre på nøyaktig hva som fører til denne smerten, men en av teoriene er ifølge Mayoklinikken at kald drikke eller mat midlertidig endrer blodstrømmen i nervesystemet, og gir en kortvarig hodepine. Blodårer snører seg sammen for å forebygge tap av kroppsvarme, og slapper så av igjen for å la blodstrømmen stige/øke. Dette fører til et smerteutbrudd som gir seg straks kroppen har vent seg til temperaturendringen.

Blodårene som påvirkes av dette, er de som blir direkte påvirket av det kalde. Ved inntak av mat eller drikke gjelder dette blodårer i ganen og svelget. Når noe kaldt kommer borti midten av ganen, påvirkes nerver som kontrollerer hvor mye blod som går til hodet.

Årsaker beskrives som teorier - ettersom det finnes lite forskning om akkurat dette.

Spis eller drikk sakte

Det er ikke behov for behandling eller for å oppsøke lege når du får denne type hodepine. Selv om det er ubehagelig, går det fort over, og det er ikke farlig.

Migrenepasienter er mer utsatt for å få slik hodepine enn andre. Ifølge Stovner har migrenepasienter antagelig generelt økt disposisjon for å få hodepine ved ulike stimuli.

For å forebygge slik hodepine kan du prøve å spise eller drikke kald mat sakte. Eventuelt - hvis du vil være helt sikker på å unngå hodepinen - kan du unngå kald mat og drikke.

Ifølge en studie fra Taiwan fra 2003 er iskrem-hodepine veldig vanlig blant ungdom (i Taiwan) generelt, med økt forekomst hos de som lider av migrene.

Kilder

Referanser

  1. Ice cream headache - Mayo Clinic www.mayoclinic.org
  2. Why does eating ice cream give me a headache? KidsHealth kidshealth.org
  3. Fuh JL, Wang SJ, Lu SR, Juang KD. Ice-cream headache--a large survey of 8359 adolescents.. 'cephalalgia 2003; 27 (3): 286. www.ncbi.nlm.nih.gov