Nyhetsartikkel

Julenissen besøker ikke bare de snille barna

En ny studie avviser myten om at det bare er de snille barna som får besøk av julenissen.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Studien, som ble publisert i juleutgaven av BMJ1, viser at sosioøkonomiske forhold spiller en stor rolle: Barn på sykehus i de mest belastede områdene hadde mindre sannsynlighet for å få besøk av julenissen enn andre barn.

Man har lenge trodd at julenissen gir gaver til snille, men ikke slemme barn. Så langt finnes det ikke bevis for at dette stemmer, eller om dette er den eneste faktoren som avgjør om man får besøk av nissen. Forskere har derfor undersøkt hvilke faktorer som var avgjørende for om julenissen kom på besøk til barn på sykehus på 1. juledag.

Ved alle engelske sykehus med barneavdeling ble det kartlagt om de hadde hatt besøk av julenissen i julen 2015. Svarene ble kontrollert opp mot fravær fra skolen, andel domfelte blant unge i alderen 10-17 år, avstand mellom sykehuset og Nordpolen, og sosioøkonomiske kår i de områdene sykehusene befant seg i.

Les også: Julenissen lever farlig

Ingen sammenheng med fravær og domfellelser

Julenissen besøkte de fleste barneavdelingene i landene som ble undersøkt: England (89 prosent), Nord-Irland (100 prosent), Skottland (93 prosent) og Wales (92 prosent).

Sannsynligheten for ikke å få besøk av julenissen var betydelig høyere dersom sykehuset var i et område med dårligere sosioøkonomiske kår. Det var derimot ingen sammenheng med hvor mye fravær barna hadde fra skolen, domfellelser eller avstand til Nordpolen ...

Les også: Best å være snill

Behov for lokale julenisser

Forskerne er ikke istand til å forklare hvorfor det er slik, men de har en teori om at julenissen er tvunget til å opprettholde eksisterende ulikhet, og at han kontraktsmessig ikke har lov til å endre noens sosioøkonomiske status.

Forskerne bak studien sier i en pressemelding at dette er den første studien de kjenner til som har avvist myten om at julenissen bare gir gaver til snille barn. "Uten tvil spiller dypere sosioøkonomiske faktorer inn og påvirker selv julenissens evne til nå ut til alle barn. Enten det er julenissens kontrakt som må gjennomgås, eller om det er behov for å ansette lokale julenisser i områder som er vanskelige å nå, så er vårt ønske at alle barn skal få en lykkelig jul", konkluderer de.

Forfatterne understreker at det er behov for flere studier på dette området ...

Les også: Jomfrufødsler

Kilder

Referanser

  1. Park JJ, Coumbe BGT, Park EHG, Tse G, Subramanian SV, Chen JT. Dispelling the nice or naughty myth: retrospective observational study of Santa Claus. BMJ 2016. www.bmj.com