Nyhetsartikkel

Julenissens helse under press

Kanskje er ikke julenissen overarbeidet resten av året, men rundt jul kan arbeidspresset gå på helsa løs. Vi har sett nærmere på helseutfordringene julenissen står overfor i julehøytiden.

Temaside om Korona

Julenissen har trolig mange rolige dager i løpet av året, og god tid til å forberede seg på den viktige arbeidsoppgaven 24. desember.

Men forskerne bak artikkelen "Delivering human factors at Christmas: how does Father Christmas do it?1", mener likevel nissen på uheldig vis kombinerer arbeid og privatliv i for stor grad. Dette er en av grunnene til at helseutfordringene til julenissen er mange: 

Blant annet er arbeidsoppgavene på julaften så store og krever så mange våkne timer at risikoen for nedsatt kognitiv funksjon er overhengende. Å få så lite søvn kan sammenlignes med å ha høy alkoholpromille.

Artikkelen er publisert i BMJs julespesial

Hva med vann?

Hvordan julenissen i det hele tatt fungerer på sin reise gjennom natten er som mye annet vanskelig å forstå, særlig med tanke på at mange setter ut et glass alkoholholdig drikke til nissen denne kvelden. 

Å ta vare på oss selv mens vi jobber, betyr også at vi må sørge for nok drikke og god ernæring, understreker forskerne bak BMJ-artikkelen.

De oppfordrer oss derfor til heller å sette ut et glass vann til julenissen: Selv et lite underskudd i væskebalansen kan redusere fysisk ytelse og mental funksjon.

Dessuten er praksisen med å drikke alkohol på vakt uprofesjonell.

Et annen poeng som er spesielt i år: Fuktighet og temperatur påvirker hurtig væsketap. Dette kan forsterkes ytterligere - siden nissen trolig kommer til å bruke munnbind. 

Lever under press

Kildene til nissens liv og leven er av den ymse sorten. Men julekort og julebilder gir en viss pekepinn.

Selv om arbeidspresset er enormt akkurat på julaften, kan det se ut til at nissen vet å utnytte pausene til å hvile i perioder der arbeidsbelastningen er lav -  for eksempel mens han flyr over folketomme hav og ørkener. Dette vil forbedre den generelle ytelsen. Bildebevis viser også at reinsdyra får hvile og mat (gulrøtter) mens han leverer gaver til hvert hus han besøker.

Hvile eller ikke, det er liten til om at arbeidsmengden på julaften bryter med arbeidsmiljøloven. Presset blir enormt, også med tanke på høye forventninger og frykten for skuffelse i tilfelle det blir gjort feil.

For julenissen er ikke ufeilbarlig. Det er mange julekortbilder som viser at han har mistet bevissthet, falt av tak og satt seg fast i skorsteiner. Og det finnes ifølge forskerne bak BMJ-artikkelen ingen tilgjengelige bevis for at han søker råd eller profesjonell hjelp.

Når dette er sagt, rent fysisk henger julenissen overraskende godt med: Selv om sekken må være svært tung, er det ingen opplysninger om at han sliter med ryggplager. Og selv om forskerne i den omtalte artikkelen med bekymring har sett på nissens helseutfordringer, er det per i dag få tydelige tegn på utmattelse - til tross for en ufattelig arbeidsmengde. 

Skulle nesten tro det var for godt til å være sant. 

Kilder

Referanser

  1. Peter A Brennan, Rachel S Oeppen. Delivering human factors at Christmas: how does Father Christmas do it?. bmj 2020. doi:https://doi.org/10.1136/bmj.m4708