Nyhetsartikkel

Kan få slutt på livmorhalskreft som et globalt helseproblem

Eliminasjon av livmorhalskreft som et globalt helseproblem er innen rekkevidde for alle land, ifølge Verdens Helseorganisasjon.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Vi vet hva som virker, og vi vet hvordan vi skal forebygge og kontrollere denne sykdommen. Det sier Dr. Princess Nono Simelela, som er Assistant- Director- General for Family, Women's and Children's Health i Verdens Helseorganisasjon.

Dette ifølge en artikkel Verdens Helseorganisasjon publiserte på sine nettsider i september 2018.

Annethvert minutt dør en kvinne av livmorhalskreft. Dette er uakseptabelt, ettersom sykdommen kan forebygges, skriver de.

Kostnadseffektive tiltak må økes

Verdens Helseorganisasjon og deres partnere jobber med å definere en terskel for når livmorhalskreft ikke lenger vil anses som et folkehelseproblem, og med å definere kortsiktige milepæler for å oppnå dette.

Skal dette skje, må kostnadseffektive tiltak økes og prioriteres. Disse tiltakene inkluderer HPV-vaksine, screening, behandling av forstadier til livmorhalskreft, og presis behandling av livmorhalskreft.

Livmorhalskreft er den tredje mest vanlige kreftform som rammer kvinner. Den eneste kjente årsaken til livmorhalskreft er infeksjon med humant papillomavirus (HPV). Livmorhalskreft er derfor en av de krefttypene som lettest kan forebygges og behandles. Dette krever nasjonale tiltak som inkluderer de ovenfor nevnte strategiene.

Vanlig dødsårsak på verdensbasis

Livmorhalskreft er en av de vanligste årsakene til død blant kvinner på verdensbasis. Nesten 90 prosent av disse dødsfallene rammer kvinner som bor i land med lav eller middels inntekt.

I Norge og i flere andre land med høy inntekt er det innført effektive forebyggende tiltak som dramatisk har redusert forekomsten av livmorhalskreft. Som en følge av disse tiltakene er det relativt få som dør av livmorhalskreft i Norge, men hvert år får fortsatt omtrent 330 norske kvinner kreft i livmorhalsen, og rundt 80 kvinner dør av sykdommen. Flere tusen norske kvinner får konstatert forstadier til sykdommen hvert år, og rundt 3000 kvinner får behandling i forstadier til sykdommen. Over halvpartene av tilfellene rammer kvinner yngre enn 50 år.

HPV-vaksine og screening i Norge

Den eneste kjente årsaken til livmorhalskreft er infeksjon med humant papillomavirus (HPV). Dette er en gruppe på over 100 virus hvor rundt 40 av typene smitter genitalt, som regel ved seksuell omgang. HPV-infeksjon er så vanlig (rundt 80 prosent smittes i løpet av livet) at det kan betraktes som en normal konsekvens av å ha seksuell omgang.

I 2009 ble vaksine mot HPV-infeksjon innført i vaksinasjonsprogrammet som et tilbud til alle jenter i sjuende klasse. Fra høsten 2018 tilbys også vaksinen til alle gutter i sjuende klasse.

Siden 1995 har alle kvinner mellom 25 og 69 år fått tilbud om å være med i screeningprogrammet mot livmorhalskreft. Dette innebærer at du får tatt celleprøve fra livmorhalsen hvert tredje år.

Les også: Livmorhalskreft

Kilder

Referanser

  1. WHO: WHO leads the way towards the elimination of cervical cancer as a public health concern www.who.int
  2. NHI.no: Livmorhalskreft nhi.no