Nyhetsartikkel

Kan grønne planter gi bedre inneklima?

Nei, hevder en ny studie publisert i et tidsskrift fra Nature.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Grønne inneplanter pynter opp hjemmet og kan bidra til et trivelig miljø. Men at plantene kan rense innelufta i noen særlig stor grad, er trolig ikke tilfelle. 

Det konkluderer forskere som har gjennomgått tilgjengelig litteratur fra de siste tiårene som omhandler dette temaet.  

Studien er publisert i Nature: Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology1.

Les også: Inneklima - en oversikt

Misforståelse om grønne planter

Naturlig ventilasjon fungerer langt bedre enn grønne inneplanter når man ønsker å ha et godt innemiljø hjemme eller på kontoret, skriver forskerne i en nyhetsmelding2.

At grønne planter renser innelufta er en vanlig misforståelse, mener Michael Waring ved Drexels College of Engineering. Han er også en av forfatterne bak studien. 

- Planter er flotte, men de renser ikke inneluften raskt nok til å påvirke luftkvaliteten i hjemmet eller i et kontormiljø, sier han i nyhetsmeldingen. 

Beregninger forskerne har gjort, viser at det må over 10 planter per kvadratmeter til for at de grønne plantene har noen effekt på lufta, noe som er lite realistisk å få til i et hjem Et par åpne vinduer i et hus vil gjøre samme nytte.

NASA-eksperiment

Forskerne gjennomgikk et titalls studier utført over en periode på 30 år.

De fant ut at naturlig ventilasjon renser innemiljøet for flyktige organiske forbindelser langt raskere enn planter kan gjøre. 

Forskerne påpeker at myten om stueplantens effekt på lufta inne stammer fra et NASA-eksperiment fra 1989, som ble mye omtalt både den gang og i ettertiden. I forbindelse med dette eksperimentet ble det fastslått at stueplanter fungerer som luftrensere, og at de kan brukes til å fjerne kreftfremkallende kjemikalier fra luften.

Problemet med NASA-eksperimentet var at det ble utført i et forseglet kammer i et laboratorium - et miljø som har lite til felles med et hus eller et kontor. Hva som hadde skjedd hvis det hadde vært snakk om et virkelig innemiljø med naturlig luftutveksling eller ventilasjonsanlegg, sier ikke forskningen noe om.

Kilder

Referanser

  1. Cummings B, Waring M. Potted plants do not improve indoor air quality: a review and analysis of reported VOC removal efficiencies. Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology 2019. doi:https://www.nature.com/articles/s41370-019-0175-9
  2. https://drexel.edu/engineering/news-events/news/archive/2019/November/potted-plants-dont-improve-air-quality/