Nyhetsartikkel

Kan Sydenopphold lindre smerter?

Er det riktig at varme omgivelser kan dempe smerter og plager hos personer med revmatiske sykdommer? Hva er det i så fall som skjer i kroppen? Vi har spurt overlege Karin Maria Øien Forseth.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ofte hører vi om hvordan kulde og vått vær virker på giktsykdommer og gjør smerter og stivhet verre. I noen tilfeller kan man til og med høre om mennesker som «forutsier» været med bakgrunn i giktsmerter. Stemmer det at opphold i varmere klima kan ha en gunstig effekt ved revmatiske sykdommer?

Karin Maria Øien Forseth er overlege ved seksjon for Behandlingsreiser og ved Revmatologisk seksjon ved Rikshospitalet i Oslo. Foto: Privat.
Karin Maria Øien Forseth er overlege ved seksjon for Behandlingsreiser og ved Revmatologisk seksjon ved Rikshospitalet i Oslo. Foto: Privat.

- Helt klart. Når noen sier at de kan kjenne på gikta at det blir regn, så stemmer det. Hvorfor det er slik, er ikke helt klart. Klima er vær over tid - sol, fuktighet, skyer, nedbør, atmosfærisk trykk og vind. Studier har vist at for eksempel barometrisk trykk påvirker leddsmerter. Er det kaldt og lavt trykk, blir smertene verre. Fuktighet kan også spille inn, og dersom du har lave nivå av D-vitamin, kan det gi verre smerter enn om D-vitamin nivået er normalt. Det er ganske kompliserte prosesser, og vi vet bare litt om hvorfor det er slik, sier Karin Maria Øien Forseth. Hun er overlege ved Revmatologisk seksjon og Seksjon for Behandlingsreiser ved Rikshospitalet i Oslo.

Behandlingsreiser

Kaldt, fuktig vær med lavt trykk er særlig ugunstig med tanke på smerter ved revmatiske sykdommer.

- Alle revmatiske sykdommer blir påvirket av klimaet. Dersom du er frisk og har smerter i muskler og ledd, vil det samme gjelde, og smertene bli dempet ved opphold i varmt klima, sier Øien Forseth.

Seksjon for Behandlingsreiser har program for noen revmatiske sykdommer, enkelte hudsykdommer, og for astma- og lungesyke. Hvert år søker omtrent 4000 personer med revmatiske sykdommer om plass på behandlingsreiser til varmere strøk. I underkant av 2000 av disse får plass.

- Det er spesifikke kriterier som må oppfylles. Det er diagnosespesifikt - det vil si at det må være leddgikt, psoriasisgikt, ankyloserende spondylitt (Bekhterevs sykdom) eller barneleddgikt. En annen forutsetning er hvor utbredt sykdommen er. En person som er veldig hardt rammet, får kanskje én reise i året, mens andre får tilbud om plass nå og da, sier Øien Forseth.

Neste side