Nyhetsartikkel

Komplikasjoner ved silikonbryst

Dannelse av en hard kapsel i brystet er en av de vanligste komplikasjonene som kan oppstå etter en brystforstørrelse. Svangerskap øker risikoen for slike komplikasjoner betydelig.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dette ifølge en studie som ble publisert i Journal of Plastic, Reconstructive & Aesthetic Surgery i januar 20121.

Den moderne era av brystforstørrelser og rekonstruksjoner begynte i 1963, da silikonimplantatene ble introdusert. Til dags dato fortsetter etterspørselen etter brystforstørrelser å øke eksponensielt. Til tross for at de kirurgiske teknikkene og kvaliteten på protesene har blitt dramatisk mye bedre i løpet av de senere årene, blir pasienter fortsatt konfrontert med betydelige, potensielle komplikasjoner, skriver forfatterne.

Les også: Brystimplantat med silikon

Fant kapselskrumpning hos 27 prosent

Forskerne gjennomførte en retrospektiv studie av 1400 fortløpende operasjoner med brystforstørrelser som ble utført mellom mars 1995 og mars 2009, av en enkelt kirurg. Forfatterne undersøkte særlig forekomsten av kapselskrumpning og mulige utløsende faktorer.

Oppfølgingstiden varierte fra 1 til 16 år. Gjennomsnittsalderen ved inngrepet var 33 år, og fyllvolumet varierte mellom 195 ml og 800 ml.

Forfatterne fant at kapselskrumpning oppsto hos 27 prosent av deltakerne. Type implantat, svangerskap, infeksjon og forsinket blodansamling (hematom) økte risikoen for kapselskrumpning betydelig.

KMI på over 30, fyllvolum på mer enn 350 ml, røyking, og alkoholinntak økte ikke forekomsten av kapselskrumpning av noen betydning.

Ulike grader av kapselskrumpning

Dannelse av en bindevevskapsel rundt et implantat er en normal fysiologisk respons på et fremmedlegeme. Men når en kapsel dannes rundt et implantat, kan bindevevet trekke seg sammen (skrumpe) og medføre problemer som ømhet, smerte, og skjevstilling av brystet. Uheldigvis er dette en relativt vanlig og uforutsigbar komplikasjon.

Ifølge Fornebuklinikken deles kapselskrumpning inn i fire grader, Baker grad 1-4:

  • 1: Mykt bryst, kjennes naturlig ut.
  • 2. Fast kapsel: Brystet er noe fastere enn et bryst uten innlegg. Intet ubehag, ingen grunn til ny operasjon.
  • 3. Hard kapsel: Brystet kjennes hardt ut, og kan ha forandret formen noe. Intet ubehag. Noen ønsker ny operasjon.
  • 4. Hard kapsel: Brystet er hardt og formen har endret seg til mer kuleform. Smerter eller ubehag kan forekomme. De fleste ønsker ny operasjon.

Stor økning i risiko ved graviditet

Forfatterne av den aktuelle studien skriver at deres pasientmateriale har gitt dem et unikt innblikk i forekomst av kapselskrumpning, og har identifisert flere risikofaktorer. Så vidt de vet, er dette den første rapporten som viser at svangerskap er en viktig disponerende faktor for kapselskrumpning.

Tidligere studier har vist av kapselskrumpning oppstår i tilknytning til 15 prosent av saltvanns- og silikonimplantater. Til tross for mange ulike teorier, er årsaken til kapselskrumpning fortsatt uløst. Potensielle årsaker inkluderer antakelser om hypetrofisk arrdannelse, silikon-gel-blødning, fremmedlegemer, blodansamlinger, alder og infeksjon.

27 prosent av deltagerne utviklet kapselskrumpning med grad 2, 3 eller 4 i ett eller begge bryst. Forekomsten hos pasienter som ble gravide etter brystforstørrelsen, var 44 prosent, mot 24 prosent blant de som ikke ble gravide.

Se også vår animasjon om brystforstørrelse:

Stor forskjell på ulike implantat-merker

Det var også betydelig forskjeller i forekomsten av kapselskrumpning mellom de ulike implantat-merkene som ble brukt. Etter å ha justert for andre faktorer som kan påvirke resultatene, fant forfatterne blant annet at andel kapselskrumpning ved et av merkene var på 13 prosent, mot 27 prosent ved et annet merke.

Tidlige komplikasjoner etter operasjonen inkluderte infeksjon hos seks av pasientene, blodansamlinger hos åtte og mindre brannskader forårsaket av det kirurgiske utstyret hos to, seks tilfeller av infeksjon rundt protesen, og i fem tilfeller måtte implantatet fjernes.

11 tilfeller med blodansamlinger (hematom) oppsto mellom 24 timer etter operasjonen til fem år etter operasjonen. Alle som utviklet hematom, fikk kapselskrumpning.

Vent til du har fått de barna du vil ha

Forfatterne skriver videre at de gjennom studien har vist at kapselskrumpning kan forårsakes av blodansamlinger (tidlige eller sene), infeksjon rundt protesen og svangerskap. -Vi gjør alt vi kan for å forebygge infeksjon og blødning, og pasienter bør advares om at en brystforstørrelse bør utsettes til man har fått de barna man vil ha, konkluderer forfatterne.

Ifølge Fornebuklinikken forekommer hard kapsel i ca. fem prosent av tilfellene i løpet av 10 år, men på grunn av observasjonstiden kan de ikke si noe sikkert om hva som skjer utover ti år med siste generasjons implantater. Også her påpekes det at noen merker gir mindre kapseldannelse enn andre. Klinikk Stokkan angir også at kapseldannelse oppstår hos mindre enn 5 prosent av pasientene, noe som også her knyttes opp mot bruk av en bestemt type silikonproteser.

Kilder

Referanser

  1. Dancey A, Nassimizadeh A, Levick P. Capsular contracture – What are the risk factors? A 14 year series of 1400 consecutive augmentations. Journal of Plastic, Reconstructive & Aesthetic Surgery 2012; 65 (2): 213-18. www.jprasurg.com