Nyhetsartikkel

Kopper - utryddet, men fortsatt fryktet

Kopper var en av våre dødeligste sykdommer og er så langt den eneste vi har utryddet. Frykten for sykdommen er ikke over: Viruset blir betegnet som et mulig biologisk våpen.

Mot slutten av det 17. århundre var kopper (variola major) årsak til omtrent 400 000 dødsfall i året i Europa. Ifølge National Geographic døde 300 millioner mennesker av kopper i det 19. århundre før sykdommen ble utryddet.

Ødela hele sivilisasjoner

Sykdommen har hatt en stor og dramatisk innvirkning på menneskehetens historie. De tidligste bevisene for kopper kommer fra gamle Egypt, omtrent 1157 BCE, hvor de mummifiserte restene av Ramses V ble funnet med tydelige merker/arr etter kopper. Handelsmenn og europeiske oppdagere spredte sykdommen i hele verden. Spanjolene tok med seg koppene til Amerika i 1492. I og med at denne befolkningen var helt uten immunitet, rammet sykdommen hardt. Hele sivilisasjoner, inkludert aztekerne og inkaene ble ødelagt av kopper. Etter at mer enn tre millioner aztekere døde av kopper, var det lett for spanjolene å bekjempe de få som var igjen. Sammen med meslinger, difteri, vannkopper og influensa tok koppene i løpet av 60 år livet av nærmere 90 prosent av indianerne i Amerika. Trolig har infeksjonssykdommer hatt større innvirkning på historiens gang enn både politikere og hærførere.1

Neste side