Nyhetsartikkel

Kviser i tenårene - yngre hud senere livet

Mye kviser i tenårene kan også ha noen fordeler: huden eldes saktere.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Er du tenåring med mye kviser, er ikke det spesielt gøy. Men kanskje kan du takke kvisene når alderdommen nærmer seg.

Ny forskning viser nemlig at tenåringer med mange kviser har en tendens til å ha en hud som ser yngre ut senere i livet.

Forskningen kommer fra King's College i London, og har inkludert 1205 kvinnelige tvillinger.

Grovt sett viste resultatene følgende: deltagerne som hadde mye kviser som barn eller ungdom, viser tegn til å ha hud som ser yngre ut enn deltagerne som hadde "perfekt" hud som tenåring. Aldring er i denne sammenhengen rynker og tynn hud.

Studien er publisert i Journal of Investigative Dermatology og er en såkalt case-control studie. Denne type forskning kan se sammenhenger, men ikke bevise at det ene fører til det andre.

En trøst i kvisetiden

Forskerne bak funnene har undersøkt hvite blodlegemer til deltagerne. De fant ut at de som slet med kviser som tenåringer, hadde lengre beskyttelselshette på endene av kromosomene sine- de såkalte telomerer.

En telomer kan sammenlignes med plastikkdelen på en skolisse som skal forhindre lissen i å bli frynsete.

Telomerer krymper over tid, og forskerne mener altså at for mennesker med lange telomerer, vil aldringen skje senere. Med andre ord: aldringen av huden forsinkes fordi lengre telomerer i cellene beskytter mot forringelse.

Dette vil dermed kunne være en trøst for den som står foran speilet en morgen og ikke aner råd for alle kvisene som har dukket opp over natten: Ditt aldrende jeg kan dra fordeler av en kvisete ungdomstid.

Beskytter cellene

At mennesker med kviser har en tendens til å eldes saktere, har vært kjent lenge. Men årsaken har vært ukjent.

- Våre funn tyder på at årsaken kan være knyttet til lengden på telomerene, som ser ut til å være annerledes hos de som sliter med kviser. Det betyr at de har celler som kan være beskyttet mot aldring, forklarer forskningsleder Simone Ribero fra Kings College i London til BBC Health.

Men forskerne sier det er nødvendig med flere studier for å bekrefte dette.

Kilder

Referanser

  1. Ribero S, Sanna M, et.al. Acne and telomere length, a new spectrum between senescence and apoptosis pathways. The Journal of Investigative Dermatology 2017.