Hvis du er ute i finværet på sommeren, kan du dra nytte av D-vitaminene du får via solen senere på året. Det viser en ny studie fra Karolinska Institutet i Sverige.
I tillegg tas vitamin D opp i tarmen via vitaminrik mat. Når solen står høyt og temperaturen stiger, får mange av oss en god dose D-vitaminer via solen. Men om høsten og vinteren, er det ikke like lett å få tak i vår natulige D-vitaminkilde.
En studie fra Karolinska Institutet fra 2009 viser at D-vitaminnivået i blodet hos eldre kvinner kan variere med i snitt 40 prosent mellom vinter og sommer hos de som bor på nordlige breddegrader. Studien viser også at den tiden man bruker i solen om sommeren, er betydningsfull for D-vitaminnivået om vinteren.

- Du kan ikke lagre opp D-vitaminer i kroppen over en lengre periode. Nivået en opparbeider seg i løpet av sommeren, halveres i løpet av et par-tre måneder. Men i kombinasjon med å spise for eksempel fet fisk kan man klare å holde D-vitaminnivået på et bra nivå i løpet av vinteren, sier forsker Ann Burgaz (bildet), som har ledet studien ved Karolinska institutet, til Nhi.no.
Les også: Hva er vitamin D-mangel?
Mangel om vinteren
Eldre kvinner er ekstra utsatt for å rammes av sykdommer som kan kobles til D-vitaminmangel. Dette er for eksempel benskjørhet, høyt blodtrykk, MS og diabetes. Derfor er det viktig å få en daglig soldose om sommeren.
I Burgaz´studie deltok 100 tilfeldig utvalgte svenske kvinner i alderen 61 til 83 år. De leverte blodprøver både om sommeren og vinteren og svarte på detaljerte spørsmål om matvaner, hvilke kosttilskudd de tok og hvor mye de var ute i solen.
I løpet av vintermånedene hadde nesten hver femte kvinne i studien D-vitaminmangel, mens om sommeren endret bildet seg til kun to prosent.
Studien viser at de kvinnene som foretrakk sol framfor skygge, hadde normal vekt og hadde en normal hudtype, økte sitt D-vitaminnivå med så mye som 70-75 prosent i løpet av sommeren.
Eldre kvinner utsatt
Studien til Burgaz og hennes kolleger viser at kosthold har mye å si for D-vitaminnivået i kroppen om vinteren, mens kosten spiller liten rolle om sommeren.
- Det er godt mulig å ha et bra D-vitaminnivå uten å være i solen. Det er ikke alle som klarer å komme seg ut om sommeren, og da må man passe på å spise rikelig med fet fisk eller ta kosttilskudd. Men det er så mye enklere å bruke solen som kilde til vitamin D, sier hun.
Burgaz forteller at debatten rundt hudkreft og soling har gått heftig i Sverige den siste tiden, og at enkelte hevder at solen bør unngås totalt. - Slik kreftpropaganda er galskap – den handler om å ikke være ute i solen i det hele tatt. Det er så lite som skal til for å få daglig dose med sol og D-vitaminer. Ti-femten minutter med hender og ansikt i solen er nok. Men det er viktig å ikke bli solbrent. Det er farlig, understreker hun.