Nyhetsartikkel

Lav testosteronproduksjon blant menn

Når bør lav testosteronproduksjon hos menn behandles?

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Testosteron er et hormon som finnes både hos menn og kvinner. Menn produserer mye større mengder enn kvinner. Hos menn gir testosteron mannlig kroppsbehåring, dyp stemme og sterke muskler. Riktig mengde testosteron i kroppen holder sexlysten på et normalt nivå.

Pasienter, og særlig menn, som har fått testosteronproduksjonen ødelagt av sykdom eller behandling, vil ha nytte av testosteronbehandling. I Norge er testosteronbehandling anbefalt kun til denne pasientgruppen. Men i andre land har man en mer liberal holdning til slik behandling.

Les mer om testosteronbehandling her

I en ny studie har forskere forsøkt å finne ut hvilken effekt lavt testeosteronnivå har på menns helse.

I denne studien deltok 400 friske frivillige menn i alderen 20 til 50 år. De fikk et medikament som skal stenge den naturlige produksjonen av både testosteron og østrogen. Deretter fikk de i en periode på 16 uker varierende doser av testosteron, placebo og anastrozol - til å forebygge at testosteron blir omdannet til østradiol, en form for østrogen.

Studien er publisert i tidsskriftet the New England Journal of Medicine. Reuters health skriver at studien kommer på et tidspunkt da testosterontilskudd blir markedsført bredt mot amerikanske menn.

Les også: Overgangsalder blant menn1

Enorm økning

Forskerne skriver i sin innledning at testosteronbehandling er blitt foreskrevet til millioner av mennesker hvert år, og at antallet øker raskt. Det reseptbelagte salget av testosteron har økt med 500 prosent i USA mellom 1993 og 2000 - og ført til enorme inntjeninger blant de som produserer og selger medikamentene. I de fleste tilfellene er reseptene skrevet ut for å behandle uspesifikke symptomer, som tretthet eller seksuell dysfunksjon. I denne studien ønsket forskerne også å se på østrogenets rolle på menns helse.

Joel Finkelstein er en av forskerne bak studien. Han sier til Reuters Health at når menn blir eldre, endres gjerne hormonnivået. Det er usikkerhet rundt hvilke menn som bør behandles for lav testosteronproduksjon, om det er effektivt og om det faktisk er trygt.

Denne studien forsøker å finne ut hvor mye testosteron som er nødvendig for å ha en god helse, og som igjen kan være til hjelp når lavt testosteronnivå skal diagnostiseres og behandles.

Innvirkning på helsa

Forskerne fant ut at lavt nivå av testosteron kan ha innvirkning på helsa til menn på flere måter.

Et av funnene var at seksuallysten falt med lavere nivå av testosteron. Men nivået måtte være ekstremt lavt for at mennene opplevde erektil dysfunksjon.

Hvis østrogenproduksjonen gikk ned, hadde dette effekt på seksualfunksjonen uansett hvor mye testosteron mannen produserte.

Nivået av testosteron måtte også være svært lavt for at forskerne fant noen reduksjon i benstyrken og størrelsen på lårmusklene.

Når østrogenproduksjonen ble blokkert, så man en økning i kroppsfettet uansett hvor mye testosteron det var i kroppen.

Men østrogennivået alene hadde ingen virkning på benstyrke eller muskelstørrelse.

Forskerne mener at man ikke kan se på menns testeosteronnivå isolert når man skal avgjøre testosteronbehandling. Man må også se vurdere hvilke symptomer man ønsker å påvirke.

Les også: Anabole steroider

Naturlig aldring?

Forskerne ønsker å gjennomføre en lignende studie for eldre menn. Finkelstein sier at det er interresant å vite hva som skjer i forbindelse med aldring: Mens testosteronnivået blir lavere, skjer det også endringer i mannens kropp som kan forbindes med testosteron - de mister muskelmasse og kan få mer fett på kroppen, kan miste sexlysten og beinstyrke. Spørsmålet er om dette er endringer som skyldes aldringen, eller om det henger sammen med endringer i hormonene.

Da denne studien startet, lå mennenes testosteronnivå på i snitt mer enn 500 nanogram per desiliter blod. Fettopphopningen begynte da nivået var nede i ca 300-350 ng. Kroppsvekt (uten fett), muskelstyrke og omkretsen av lårmusklene begynte å falle på 200 ng.

- Jeg tror denne kunnskapen vil hjelpe klinikere med å ta beslutninger om hvem som skal behandles med testosteron, sier Finkelstein til Reuters Health.

Studien viser også at det ikke er enkelt å definere lavt testosteronnivå. Ved seksuell funksjon er det ett nivå som gjelder - for bentap er det et annet.

Forskerne skriver også i sin konklusjon at mengden av testosteron som kreves for å opprettholde kroppsvekt, fettmasse, styrke og den seksuelle funksjonen, varierte mye blant menn.

Les oså: Ingen gevinst med testosteron i tillegg til Viagra

Kilder

Referanser

  1. Reuters health
  2. FinkelsteinJ, Lee H, et.al. Gonadal Steroids and Body Composition, Strength, and Sexual Function in Men. N Engl J Med 2013; 369: 1011-1022. New England Journal of Medicine