Nyhetsartikkel

Lett tilbakelent er best

Å sitte med rak rygg kan bidra til ryggproblemer.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Skotske og canadiske forskere har ved hjelp av MR-bilder funnet ut at å sitte rett i ryggen, gir unødvendig belastning for ryggen, ifølge BBC News.

Den beste sittestillingen er lett tilbakelent, med en vinkel på 135 grader.

Det er fra før av kjent at det å sitte mye bidrar til lavere ryggsmerter.

Se våre animasjonsvideoer om lave ryggsmerter. og prolaps i korsryggen.

Mest belastning med helt rett rygg

22 friske personer ble undersøkt i et MR-apparat som tillot at de beveget seg og varierte mellom ulike sittestillinger. Deltagerne inntok tre ulike stillinger. De satt fremoverbøyd/fremoverlutet, de satt med rak rygg - 90 graders vinkel, eller de satt i en avslappet, tilbakelent sittestilling med 135 graders vinkel på ryggraden. Føttene var plassert på gulvet.

Når deltagerne satt i de ulike stillingene, målte forskerne ulike vinkler i ryggraden, høyden på mellomvirvelskivene og bevegelighet i ryggsøylen. Skiveforflytning oppstår når vektbærende belastninger bæres av ryggraden og kan føre til at mellomvirvelskivene kommer ut av posisjon, noe som disponerer for ryggsmerter.

Forskerne fant ut at skiveforskyvning - med økt risiko for ryggplager - oftest skjedde når deltagerne inntok en sittestilling med helt rett rygg. Den fremoverlutede stillingen reduserte høyden på mellomvirvelskivene, noe forskerne tolker som økt risiko for slitasje på ryggen. Belastningen ble minst når de inntok en stilling hvor de satt lett tilbakelent - med en 135 graders vinkel på ryggen. Denne mer avslappede sittestillingen førte til mindre press på mellomvirvelskivene og nærliggende muskler og ledd. Denne sittestillingen er således den minst belastende, men neppe den mest praktiske i en arbeidssituasjon?

Her kan du lese mer om lave ryggsmerter.

Største enkeltdiagnose for trygdeutbetalinger

Ifølge den britiske kiropraktorforeningen, tilbringer 32 prosent av britiske arbeidstakere mer enn 10 timer om dagen med å sitte på en stol. Halvparten av disse forlater ikke en gang stolen når de har lunsj. To tredjedeler setter seg også ned når de kommer hjem fra jobb.

I en artikkel i HMS-magasinet fra 2008, opplyses det om at 30-40 prosent av norske menn, og 10-30 prosent av kvinner i Norge har et stillesittende arbeid.

Ifølge Norsk Elektronisk Legehåndbok vil 80-90 prosent av befolkningen oppleve ryggsmerter en eller flere ganger i løpet av livet. Ryggsmerter er den største enkeltdiagnose for trygdeutbetalinger og utgjør ca. 15 prosent av alle langtidssykmeldte, og ca. 10 prosent av alle uførepensjoner.

Kilder

Referanser