Nyhetsartikkel

Liker myggen deg bedre hvis du har drukket øl?

Har du hørt den før? At myggen foretrekker å stikke den som har drukket øl?

Temaside om Korona

En rekke kilder og artikler hevder det samme: drikker du alkohol, blir du oftere stukket av mygg. 

Mange artikler NHI.no har gjennomgått, peker på den samme kilden: en studie publisert i American Mosquito Control Association i 20021.

Her tørker vi støv av den 18 år gamle studien, som viser at det å drikke øl er et dårlig trekk hvis målet er å unngå å bli stukket av mygg. 

Myte eller sannhet?

Forskerne skriver at myten om at mygg foretrekker mennesker som har drukket alkohol, lever og har gjerne blitt knyttet til brennevin.

Men om det er sant, er det få som har undersøkt.

2002-undersøkelsen er liten, og inkluderer kun 13 frivillige testdeltagere. 12 menn fra 20 til 58 år og en 24 år gammel kvinne ble valgt som "testverter" og en 30 år gammel mann var kontrolldeltager.

Forskerne målte etanolinnhold i svette, svetteproduksjon og hudtemperatur før og etter at deltagerne drakk 350 ml øl.

Tiltrukket av alkohol

Resultatene viste at risikoen for å bli stukket av mygg øker dramatisk hvis du drikker øl: Antall mygg som landet på testpersonene økte betraktelig etter at de drakk den ene flaska.

Forskerne konkluderer derfor med at det å drikke kun ei flaske øl øker sannsynligheten for å bli stukket av mygg.

NHI kommentar

Vi må vel kunne slå fast at dette ikke er stor vitenskap. Det var kun én kontrollperson, og det kunne jo være andre forhold med denne personen som holdt myggen borte (konfundere). I en annen studie med flere kontrollpersoner fant forskerne at malariamygg var klart mer tiltrukket til personer som hadde drukket øl (n=25), enn til kontrollgruppen (n=18) som hadde drukket vann. Men også denne studien ser ut til å ha metodologiske svakheter.

Så siste ordet er kanskje ikke sagt når det gjelder inntak av øl/alkohol og hvor attraktiv du da blir for myggen?

Kilder

Referanser

  1. Shirai O, Tsuda T, Kitagawa S, et al. Alcohol ingestion stimulates mosquito attraction. J Am Mosq Control Assoc. 2002;18(2):91-96. PubMed
  2. Lefèvre T, Gouagna LC, Dabiré KR, et al. Beer consumption increases human attractiveness to malaria mosquitoes. PLoS One. 2010;5(3):e9546. Published 2010 Mar 4. doi:10.1371/journal.pone.0009546 DOI