Intervju

Løgnen om julenissen

Hvorfor er det så viktig for oss voksne å lyve så det renner av oss og påstå at julenissen finnes? Er det bedre for barna om vi lar være? - På ingen måte, mener barnepsykolog og professor emeritus ved Universitetet i Tromsø, Willy-Tore Mørch.

Hvordan julenissen rekker over hele verden på en kveld? Han bruker reinsdyr. Og slede.

At det må bli travelt? Ja, det skal jeg love deg. Det går på hengende håret. Men husk at julenissen bare gir gaver til snille barn. Og hvor var onkel Sverre da nissen var her? Jo, han var på do!

Julenissehistoriene oppstår i mange varianter. Den handler om Nordpolen, reinsdyr og ankomst ned pipeløpet. Eller om susete fjøsnisser som må ha grøt på julaften - hvis ikke blir de illsinte og utilregnelige. Og ikke minst: det er de snille barna som får gaver. 

Å lyve om nissen er trolig verdens mest aksepterte løgn. Og meningen om den er delte. 

I et essay fra 2015 publisert i Lancet Psychiatry1 er forfatterne skeptiske til det de kaller "A wonderful lie" og stiller spørsmål ved det moralske ved å fortelle usannheter som dette. 

Er det riktig å lyve om nissen?

Det er de to forskerne Christopher Boyle og Kathy McKay som står bak essayet og mener altså at vi må tenke oss om to ganger før vi voksne entusiastisk nekter for at nissen er noen som har kledd seg ut.

- Moralen i å få barn til å tro på slike myter må stilles spørsmål ved. Alle barn vil etter hvert finne ut at de har blitt løyet for i årevis, og dette kan få dem til å lure på hvilke andre løgner de har blitt fortalt, sier Boyle i en nyhetsmelding2.

- Om det er riktig å få barn til å tro på julenissen, er et interessant spørsmål. Det er også interessant å spørre om det å lyve på denne måten vil påvirke barn på måter vi ikke har tenkt på før, sier han.

Neste side