Nyhetsartikkel

Lovende behandling av peanøttallergi

Et plaster som leverer små mengder peanøttprotein gjennom huden, kan være en fremtidig behandling for barn med peanøttallergi.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dette ifølge en pressemelding fra National Institutes of Health Research Matters1.

Behandlingen har blitt funnet å være trygg og godt tolerert i en liten klinisk studie. Effekten skal undersøkes videre i nye studier.

Peanøttallergi er en av de vanligste matallergiene. Vanligvis starter allergien i barneårene og varer resten av livet. Allergiske reaksjoner kan variere fra milde til alvorlige og livstruende. Den eneste måten man kan forebygge allergiske reaksjoner, er ved å unngå peanøtter - noe som kan være vanskelig, ettersom det kan befinne seg i mat du ikke venter å finne det i.

Les også: Å leve med nøtteallergi

Alternativ tilnærming

Studier har vist at eksperimentell behandling kan redusere noen typer matallergi, inkludert peanøttallergi. Denne behandlingen blir overvåket av helsepersonell, og innebærer at man spiser små mengder av det man er allergisk mot - såkalt hyposensibiliserende behandling. Slik behandling kan ofte gi uønskede reaksjoner.

Forskere har derfor begynt å teste ut en alternativ tilnærming, der et slags plaster leverer små mengder peanøttprotein gjennom huden.

I en liten studie som er sponset av amerikanske National Institute of Allergy and Infectious Diseases, fikk 74 (frivillige) personer med peanøttallergi teste disse plasterne enten i form av høy dose med peanøttprotein, lav dose med peanøttprotein, eller et placeboplaster. Deltagerne plasserte et nytt plaster mellom skulderbladene eller på armen hver dag i ett år.

Større suksess blant de yngste barna

Etter ett år testet forskerne effekten av behandlingen. De anså det som suksess dersom deltagerne tålte minst ti ganger mer peanøttprotein enn de gjorde ett år tidligere.

Behandlingen med lav og høy dose hadde ganske lik effekt - med en suksessrate på henholdsvis 46 prosent og 48 prosent. I gruppen som fikk narrebehandling, var suksessraten på 12 prosent.

Deltagerne var i alderen 4 til 25 år. Barn i alderen 4 til 11 år hadde større suksess med behandlingen enn de som var eldre enn dette. De over 11 år hadde minimal effekt.

Les også: Allergivaksinering

Behov for flere studier

Ingen av deltagerne oppga at de hadde fått alvorlige reaksjoner på grunn av behandlingen, men de fleste hadde mindre plager, som kløe eller utslett der plasteret var påført.

Forskerne vil fortsette å undersøke om behandlingen er trygg og effektiv å bruke over lenger tid. Det vil være behov for flere studier i større grupper med barn før plasteret kan godkjennes for mer omfattende bruk.

Kilder

Referanser

  1. NIH Research Matters: Skin patch could treat peanut allergy www.nih.gov