Nyhetsartikkel

Mange uvitende om eget blodtrykk

Alt for mange kan være uvitende om at de har for høyt blodtrykk.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En doktorgradsavhandling fra Karolinska institutet (KI) i Sverige viser at halvparten av mennene og en tredjedel av kvinnene i 60-årene har høyt blodtrykk uten at de vet det selv.

Forsker Axel Carlson ved KI har studert hjerte- og karhelsen til 4000 60-åringer i sin avhandling «Hypertension – Epidemiological studies of prevalence, prevention, treatment, and prognoses in men and women».

Resultatene fra studien viser at 62 prosent av mennene og 45 prosent av kvinnene hadde høyt blodtrykk. Mest urovekkende var at halvparten av mennene og en tredjedel av kvinnene hadde for høyt blodtrykk uten å være klar over det selv.

Trykket i pulsårene

Høyt blodtrykk, eller hypertensjon, betyr at trykket i kroppens pulsårer er høyere enn det som defineres som normalt. Dette er ikke en sykdom i seg selv, men medfører en risiko på lang sikt for utvikling av blant annet hjerneslag og hjerteinfarkt.

Carlson oppfordrer folk til å sjekke blodtrykket sitt, særlig når de blir eldre.

- Risikoen for å rammes av hypertensjon øker med alderen, og resultatet viser at alt for mange går omkring med uoppdaget høyt blodtrykk. Et forhøyet blodtrykk trenger ikke gi noen tydelige symptomer, men kan skape stor skade om det ikke normaliseres siden det øker risikoen for slag, hjerteinfarkt, hjertesvikt, enkelte nyresykdommer og for tidlig død, sier han i en nyhetsmelding fra KI.

Mange når ikke målet

Studien viser at ingen nådde de anbefalte blodtrykksverdiene på 140/90 mm Hg uten legemiddelbehandling.

Les også: Måling av blodtrykket

Mange av de som hadde høyt blodtrykk, hadde også andre risikofaktorer for hjerte- og karsykdommer, og Axel Carlsson mener det er stort rom for forbedring når disse pasientene skal behandles.

- Selv om vi i dag har medisiner som fungerer alene eller i kombinasjon med helsefremmende tiltak, er det mange som ikke når målet med behandlingen. Derfor er det viktig å øke kunnskapen om hvor viktig det er for helsen at man får et normalt blodtrykk. Jo flere risikofaktorer en person har, desto viktigere er det å nå de anbefalte verdiene, sier han.

Enkle tiltak kan gi bedring

Forskeren mener endring i levevanene kan være mer effektivt enn å bruke legemidler. Livsstilforandringer gir neppe bivirkninger og kan også påvirke flere risikofaktorer samtidig.

Les også: Egenbehandling ved høyt blodtrykk

Han understreker at det ofte handler om enkle tiltak, som mer bevegelse, endret kosthold og vektnedgang om nødvendig. Å bruke mindre salt, spise frukt, grønnsaker, fisk, nøtter og belgvekster, er endringer man kan gjøre i kostholdet.

Vil du vite mer?

Kilder

Referanser

  1. Karolinska institutet: www.ki.se