Nyhetsartikkel

Mangel på søvn er forbundet med risikoatferd hos tenåringer

Tenåringer som sover for lite, har høyere risiko for blant annet bruk av rusmidler, for å kjøre i beruset tilstand og for selvskading og selvmord.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dette ifølge en studie som ble utført ved Brigham and Women`s Hospital i Boston1, og publisert i et brev i JAMA Pediatrics i oktober 2018.2

Ungdom trenger åtte til ti timer med søvn om natten for å ha best mulig helse, likevel sover mer enn 70 prosent av high-school elever mindre enn dette, skriver forfatterne i innledningen av pressemeldingen.

Bare 30 prosent av deltagerne oppga at de i gjennomsnitt sov mer enn åtte timer per natt.

Mange negative konsekvenser

Les også: Mener skolen starter for tidlig om morgenen

Tidligere studier har vist at søvnmangel kan gi utfordringer knyttet til læring, svekket vurderingsevne, og risiko for atferd som kan ha negativ innvirkning på helsen.

I pressemeldingen sier forfatterne at de fant at sjansen for risikoatferd økte betydelig med færre timers søvn. Den sterkeste forbindelsen var knyttet til humør og selvskading.

Risikoatferd er vanlige forløpere til ulykker og selvmord, som er de ledende årsakene til død blant tenåringer. 

Ifølge studien hadde de av deltagerne som sov mindre enn seks timer per natt, mer enn tre ganger høyere sannsynlighet for å vurdere selvmord, og fire ganger høyere sannsynlighet for selvmordsforsøk, enn de som fikk minst åtte timer med søvn om natten.

Brukte oftere rusmidler og bar oftere våpen

Tenåringer som sov mindre enn seks timer per natt, hadde dobbelt så høy sannsynlighet for å bruke, tobakk, alkohol, marijuana, andre narkotiske stoffer, og for å kjøre i påvirket tilstand, sammenlignet med de som sov åtte timer per natt. De hadde også dobbelt så høy sannsynlighet for å bære våpen eller for å ha vært i slagsmål.

Les også: En god natts søvn

Bør støtte tiltak for å fremme gode søvnvaner

Forskerne sier i pressemeldingen at mangel på søvn gir en rekke bekymringer knyttet til blant annet psykisk helse, rusmisbruk, og bilulykker. Videre påpeker de at tiltak for å fremme gode søvnvaner, eller redusere hindringer til nok søvn hos denne sårbare aldersgruppen, bør støttes.

Det påpekes at det er behov for mer forskning på dette området.

Den aktuelle studien brukte nasjonale data om søvnvarighet og risikoatferd (selvrapportert) som blir administrert av det amerikanske Centers for Disease Control and Prevention. Dette inkluderer data fra 67615 amerikanske high school-elever. Informasjonen ble samlet inn i perioden 2007- 2015.

Kilder

Referanser

  1. Brigham and Women`s Hospital nhi.no
  2. Weaver MD, Barger LK, Malone SK et al. Dose-Dependent Associations Between Sleep Duration and Unsafe Behaviors Among US High School Students. JAMA Pediatrics 2018. jamanetwork.com