Enkelte legemidler kan nemlig gi uheldige hudreaksjoner i kombinasjon med soling, og de første solstrålene om våren kan det være spesielt viktig å beskytte seg mot.
Noen typer legemidler gjør at huden blir overømfintlig for sol. Disse bivirkningene betegnes som fotosensibilisering, det vil si at legemidlet gjør huden din ekstra følsom for sollys.
Lysreaksjoner ved legemiddelbruk gir gjerne hudforandringer. De viser seg som oftest som en solforbrenning med rød hud, vabler (elveblæst), hevelse og blemmer. Utslettet vil oftest oppstå i ansiktet, nakken, halsen, hender og føtter.
Les også: Legemidler og sol
- Snakk med legen

- Det vil stå på pakningsvedlegget om man bør være forsiktig med sol. Dessverre kan disse vedleggene være uspesifikke og vanskelig å tolke – og dette er et ganske stort problem. Mitt råd er at folk snakker med legen sin om hvordan man skal forholde seg til soling, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen (bildet) ved Legemiddelverket til NHI.no.
Pasienter som bruker legemidler kontinuerlig, som for eksempel hjertepasienter og psykiatriske pasienter, vil stort sett være godt informert om mulige bivirkninger ved soling. Pasienter som bruker legemidler for en kortere periode, for eksempel mot infeksjoner, vil derimot ikke nødvendigvis være klar over at de kan få reaksjoner etter å ha vært i solen.
- Det er best å være føre var. Når utslettet er kommet kan ferien bli en ubehagelig opplevelse. De aller fleste hudreaksjoner vil gå over, men i verste fall kan man få mer langvarige hudplager, sier Madsen i en nyhetsmelding på Legemiddelverket.no. Solkrem med høy solfaktor gir beskyttelse. De første dagene er det lurt å begrense solingen. Har du først fått kraftig og ubehagelig utslett kan det være nødvendig å kontakte lege.
Ikke kutt medisinen
I Norge er sollyset i lavlandet vanligvis ikke tilstrekkelig for å utløse slike bivirkninger. Oftest kreves høyere lysdoser, som kan oppleves når vi soler oss for første gang om våren når huden er lite pigmentert, i påskefjellet - der sollyset forsterkes ved refleksjon fra snø, ved sjøen - med refleksjon fra vann, i solarier og ved opphold i Syden.
- Stort sett går det an å forebygge disse hudreaksjonene. Både ved å være forsiktig med solen og prøve seg fram, og ved å bruke solkrem med høy solfaktor. Mange viktige legemidler gir ganske store reaksjoner, og det er viktig at pasientene ikke slutter å bruke legemidlene selv om de skal på ferie i Syden, understreker Madsen.
P-piller og antibiotika
Noen typer antibiotika, som for eksempel tetracykliner, kan føre til ubehagelige reaksjoner i kombinasjon med sol. Dette kan være alt fra lettere soleksem til smertefulle hudreaksjoner. Men ifølge Madsen, er det få som opplever de alvorlige reaksjonene.
Kombinasjonen p-piller og sol kan gi pigmentflekker i ansiktet.
- Mer enn 100.000 kvinner bruker P-piller, så dette regnes som en mindre vanlig bivirkning. Et godt råd er å prøve seg forsiktig fram for å se om man er blant de som får slike reaksjoner, sier Madsen.
Eksempler på legemidler som kan gi hudreaksjoner i kombinasjon med sol (oversikt fra Legemiddelverket):
- Doksycyklin - brukes mot chlamydiainfeksjoner, lungebetennelse og bronkitt og andre infeksjoner. Kan gi utslett.
- Tetracykliner - brukes mot lungebetennelse, bronkitt og kviser. Kan gi utslett og solømfintlighet.
- Trimetoprim brukes mot urinveisinfeksjoner. Kan gi utslett.
- Trimetoprim-sulfa brukes mot urinveisinfeksjoner og luftveisinfeksjoner. Kan gi utslett.
- Tiazider - brukes mot høyt blodtrykk. Kan i sjeldne tilfeller gi langvarig overømfintlighet for sollys.
- Naproksen - brukes mot smerter ved slitasjegikt og revmatisme. Kan i sjeldne tilfeller gi utslett og overømfintlighet for sollys.
- Kaptopril - brukes mot høyt blodtrykk og hjertesvikt. Kan gi utslett.
- Amiodaron - brukes mot hjerterytmeforstyrrelser. Gir ofte overømfintlighet for sollys.
- Haloperidol - brukes mot forskjellige psykiske lidelser. Kan i sjeldne tilfeller gi utslett.
- P-piller og østrogenpreparater - brukes som prevensjonsmiddel og hormontilskudd. Kan i samband med soling i sjeldne tilfeller gi utslett i form av brunaktige flekker i ansiktet.