Nyhetsartikkel

Menn får oftere hjerte- og lungeredning enn kvinner

Kvinner som får et hjerteattakk utenfor hjemmet, har mindre sannsynlighet for å få hjerte- og lungeredning enn menn. Årsaken er trolig usikkerhet knyttet til å berøre en fremmed kvinnes bryst.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dette ifølge foreløpige resultat fra forskning utført av American Heart Association1.

Les også vår pasientinformasjon om akutt hjerteinfarkt

Forskerne hadde sett på data fra 19.331 tilfeller av hjertestans som skjedde i hjemmet og på et offentlig sted. Resultatene viste at personer i nærheten utførte hjerte- og lungeredning i 37 prosent av tilfellene. 35 prosent av kvinnene, og 36 prosent av mennene fikk hjerte- og lungeredning dersom hendelsen skjedde i hjemmet. Det var altså ingen betydelig forskjell i disse tilfellene.

Slik utfører du hjerte- og lungeredning på voksen person

Flere menn overlevde

Dersom hendelsen oppsto på et offentlig sted, var det derimot en betydelig forskjell: 45 prosent av mennene fikk hjerte- og lungeredning, mens bare 39 prosent av kvinnene fikk slik hjelp av personer som befant seg i nærheten. Menn hadde altså 1.23 ganger større sannsynlighet enn kvinner til å få hjerte- og lungeredning, og de hadde også 23 prosent høyere sjanse for å overleve enn kvinner. Denne forskjellen kan muligens knyttes opp mot forskjellen i mottatt førstehjelp.

Slik utfører du hjerte- og lungeredning på et barn

Noen blir usikre

- Hjerte- og lungeredning involverer berøring av brystpartiet, så det kan gjøre at noen blir usikre på om de kan eller bør gjøre hjerte- og lungeredning på en kvinne på et offentlig sted, sier studiens førsteforfatter, Audrey Blewer, i en uttalelse på American Heart Associations nettsider.

Funnene identifiserer et gap i hjerte- og lungeredning gitt av personer som blir vitne til hjertestans eller hjerteinfarkt. Dette funnet kan brukes til å forbedre fremtidig trening i førstehjelp.

LKes også: Hvordan opptre på et ulykkessted

Kan doble eller tredoble sjansen for overlevelse

Hjerte- og lungeredning kan, dersom det blir gitt umiddelbart etter hjertestans, doble eller tredoble muligheten en person har til å overleve. Omtrent 90 prosent av personer som opplever hjertestans andre steder enn på sykehuset, dør. 

Hjerte- og lungeredning innebærer en kombinasjon av brystkompresjoner og munn-til-munn pusting. Hjerte- og lungeredningen sørger for at oksygenrikt blod flyter til hjernen og andre livsviktige organer inntil mer omfattende medisinsk behandling kan gjenopprette normal hjerterytme og pustefunksjon.

 Kilder

Referanser

  1. American Heart Association: Men more likely to receive bystander CPR in public than women, november 2017. newsroom.heart.org