For selv om det trolig bare forklarer en del av sannheten, tyder forskning på at det er kvinnene som ofte pusher mannen til legen hvis han er syk og som påvirker partneren til en god livsstil.
Enslige menn over 60 år kommer dårlig ut når det gjelder sykdom og helse. Men også hos yngre par, er det kvinnen som påvirker og bryr seg mest om sunnhet og gode vaner. Det viser en helt ny rapport, som danske Sundhedsstyrelsen offentliggjorde denne uken.
Råd til kvinnene
Ifølge rapporten er ikke menn like flinke som kvinner til å gå til legen i tide, de snakker sjeldnere enn kvinner om det å leve sunt og menn driver med mindre fysisk aktivitet og spiser heller ikke særlig sunt i forhold til det motsatte kjønn. Menn blir oftere alvorlig syke enn kvinner, og har lavere levealder.
Dette til tross: Menn føler seg mindre syke enn kvinner, de går sjeldnere til lege og bruker mindre medisiner. Ifølge Sundhedsstyrelsen medfører dette en stor utfordring, for hvordan skal man motivere menn til å endre vanene sine når de ikke føler seg syke og når de selv mener at de lever sunt?
Psykolog ved Rigshospitalet i København, Svend Aage Madsen, har vært med på å utarbeide rapporten fra Sundhedsstyrelsens. Han sier til Danmarks radio at menn formelig flykter når det blir snakk om helse og livsstil, selv om de egentlig ønsker å leve sunt og leve like lenge som kvinnene.
Madsen har også gitt råd om hvordan kvinnene kan hjelpe mannen sin med å passe på egen helse:
- Ta ham alvorlig når han er syk – så vil det bli enklere for ham å snakke hvis det er noe alvorlig som er galt.
- Ikke press ham til å snakke mer enn det han ønsker, og still åpne spørsmål.
- Ikke forvent at han legger alle følelsene på bordet med en gang, la han ta det i sitt eget tempo.
- Anbefal ham å ta en legeskjekk. Bestill eventuelt tid til ham hvis han røyker, er overvektig, fysisk inaktiv eller har nære slektninger med hjerte-karsykdommer.
- Krev at han går til legen hvis han plutselig går ned i vekt, hoster over lengre tid, har markante endringer i vannlatingen, blod i urinen, føflekker som vokser, brystsmerter eller vedvarende trøtthet.
- Foreslå at han snakker med en psykolog eller psykiater hvis han er ekstra irritabel, rastløs, aggressiv eller utilfreds.
- Lag felles avtaler om fysisk aktivitet 30 minutter om dagen - og lag eventuelt en konkurranse av det.
- Legg vekt på at hans helse har noe å bety for andre, at du bryr deg fordi du vil beholde han lengre osv.
- Forsøk å være konkret og rasjonell når du diskuterer disse spørsmålene med ham. Hold de sterkeste følelsene tilbake, ellers vil mange menn prøve å være omsorgsfull overfor deg i stedet for å virkelig finne ut om han har bruk for hjelp.
- Umandig å ta vare på helsa
I rapporten står det at det er et velkjent paradoks at menn rapporterer om færre sykdommer og helseproblemer enn kvinner, og vurderer sin egen helse og mentale sunnhet som mer positiv enn kvinners.
- Dette handler om dype kjønnsroller. Menn er ikke oppdratt til å ta var på sin egen helse, sa professor Ulla-Britt Lilleaas til NHI.no for en tid tilbake i forbindelse med en artikkel om menns helse.
Mange menn dropper helsesjekken og går heller en gang for lite til legen enn en gang for mye. Flere forskningsstudier viser at det er redselen for å bli sett på som umandig som gjør at mange menn er dårlig til å forebygge egen helse.
Lilleaas mener det er kvinnene som tar ansvar for familiens helse – fordi de er oppdratt til dette.
- Menn sier de ikke kan så mye om helse, og de har ikke nok kunnskap om symptomer. De sier også at de ikke får nok informasjon fra helsevesenet.
Lilleaas har følgende eksempel: En mann som har hatt hjerteinfarkt, sier han ikke kjente symptomer på forhånd, men bare stupte i skiløypa.
- Når jeg snakket nærmere med disse mennene, viste det seg at de hadde hatt symptomer likevel. De var slitne, hadde alt for mye å gjøre på jobben og noen kjente til og med brystsmerter, men tok ikke tegnene alvorlige, sier Lilleaas, og fortsetter:
- Tenk på føflekk-kreft. Det er flest kvinner som rammes av dette, men det er flest menn som dør av det.