Nyhetsartikkel

Mer tilfreds uten Facebook

Er du daglig bruker av Facebook? Og har du i så fall tenkt på konsekvensene?

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En dansk studie fra universitetet i København har undersøkt hva daglig bruk av Facebook gjør med den mentale helsa vår. Forfatteren bak studien skriver at få er klar over konsekvensen av den utstrakte bruken av Facebook - selv om svært mange av oss bruker mye tid på dette sosiale nettverket.

Over 1000 danske deltagere deltok i denne studien. En gruppe - behandlingsgruppen - skulle ta en pause fra å bruke Facebook, mens kontrollgruppen skulle bruke Facebook som vanlig.

Å ta en pause fra Facebook viste seg å ha en positiv effekt på opplevelsen av velvære blant deltagerne: tilfredsheten økte og tankene ble mer positive.

Og med dette i tankene er det betimelig å dvele litt ved ordet trivsel:

Som forfatteren påpeker: begrepet trivsel får stadig mer oppmerksomhet. Graden av velvære blir vektlagt sterkt både i mediene og i politikken: måling av trivsel blant befolkningen har fått en viktig rolle og blir koblet til helse og levealder.

Les også: Facebook og mental helse

Hva er trivsel?

Ifølge forfatteren er Facebook i dag det mest utbredte sosiale nettverket og for mange en integrert del av hverdagen. At Facebook påvirker våre liv på en eller anen måte er derfor temmelig opplagt.

Andre studier har også forsøkt å finne ut hvordan Facebook påvirker livene våre. Enkelte studier mener å bevise at Facebok har negative effekter på trivsel, og at dette handler om at man sammenligner seg med andre, kjenner på misunnelse og at man får følelsen av å komme til kort av å se hva andre fyller livene sine med. At man i tillegg kjenner på en følelse av at tid brukt på Facebook oppleves som en meningsløs aktivitet, gjør ikke saken bedre.

Men på den andre siden: Det er også studier som ikke finner koblinger mellom Facebook og trivsel. Noen studier konkluderer derimot med at bruk av Facebook beriker brukerens liv og øker trivselen.

Hjelper å justere bruken

Mennesker bruker millioner av timer på Facebook hver dag. Men å være påkoblet på denne måten - er det positivt?

Ifølge denne undersøkelsen er svaret altså nei. Studien konkluderer med at om Facebook blir den dominerende måten å kommunisere med andre på, og om det brukes som tidsfordriv, har Facebook negativ innvirkning på trivselen.

Å slutte å bruke Facebook i en uke, førte til høyere nivåer av kognitiv velvære blant deltagerne. Denne gruppen rapporterte om signifikant høyere nivåer av livstilfredshet og et betydelig forbedret følelsesliv.

Studien sier også noe om at hvordan vi bruker Facebook har innvirkning på følelseslivet.

Gevinsten av å kutte Facebook i ei uke, var størst blant brukerne som brukte Facebook mye, de som var passiv brukere og de som har en tendens til å misunne andre på Facebook. Dette tyder på at det ikke er nødvendig å slutte å logge seg på Facebook, men at man kan justere bruken, for å oppnå endringer i velvære.

Enkelt sagt: bruker du Facebook mye, bør du ifølge den danske studien bruke det mindre for å øke egen trivsel. Har du en tendens til å føle på misunnelse, bør du unngå visse seksjoner eller venner, og er du en passiv bruker bør du endre adferd.

Men forfatteren antyder også, at om det er vanskelig å endre Facebkok-vanene sine, bør man vurdere å kutte ut bruken helt.

Dette er en randomisert studie, men har begrensninger. Blant annet er det ikke mulig å bekrefte at følelser rapportert i et spørreskjema er et direkte resultat av Facebook-bruk, og ikke en effekt av noen annet i deltagernes liv.

Kilder

Referanser

  1. M Tromholt. The Facebook experiment:Quitting facebook leads to higher levels of wel-being. . Cyberpsychology, behaviour and social networking 2016. DOI:10.1089/cyber.2016.0259 DOI