Nyhetsartikkel

Mygg, knott og sviknott

Selv om mygg, knott og sviknott i Norge ikke er kjent for å overføre farlige sykdommer, er de en plage for de fleste - og særlig for de som utskiller visse luktstoffer.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

De fleste reaksjoner på insektsbitt er milde og medfører ikke annet enn blemmer, irriterende svie og kløe. Bare en liten andel er allergiske mot visse typer insektgift og får mer alvorlige reaksjoner. I denne artikkelen har vi fokusert på de vanlige reaksjonene, og hvordan vi kan begrense stikk og plager. Dersom du ønsker å vite mer om alvorlige allergiske reaksjoner, kan du lese om det her: Allergi mot insektgift.

Nye myggtyper kan gi sterkere plager

Hudreaksjoner som kløe og blemmer, kommer av at myggen sprøyter spytt inn i såret. Proteiner i spyttet utløser en mild reaksjon fra immunsystemet, som igjen fører til den karakteristiske kløen og hevelsen. Ved milde reaksjoner bør du først og fremst flytte deg til et område med mindre sjanse for å bli stukket. Hvordan vi reagerer på spyttet, er svært individuelt. De fleste blir i løpet av livet mer tolerante mot mygg vi ofte blir stukket av. Møter vi nye myggtyper, for eksempel på reise i utlandet, kan reaksjonene bli sterkere igjen.

I de fleste tilfeller er det ikke behov for behandling, men dersom du er veldig plaget, kan du bruke kløestillende lokalbehandling. For eksempel en høypotent steroidsalve, eventuelt med tilsats av salisylsyre.

Les også: Førstehjelp mot insektstikk

Neste side