Nyhetsartikkel

Når dårlig økonomi gir helseplager

Rot i økonomien kan føre til symptomer på angst, dårlig søvn og lav mestringsfølelse, mener sosionom og økonomisk rådgiver i NAV, Arman Vestad (bildet).

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Mange som ikke klarer å holde orden på økonomien, får en form for økonomisk ubehag. Dette igjen kan føre til angstsymptomer, dårlig søvn og lav mestringsfølelse. Å ikke få til økonomien i Norge i dag er tungt, sier Arman Vestad.

Han er sosionom og økonomisk rådgiver i NAV. Han holder foredrag for ulike brukergrupper og for fagfolk som skal hjelpe andre med å få styring på økonomien sin.

Lenger ned i artikkelen kan du lese om hvilke råd Vestad gir. Du kan også lese dem ved å trykke her.

Smart forbruker

Vestad tror at om man fjerner økonomiske problemer, fjernes også en del av symptomtrykket for mange mennesker med psykiske lidelser. Men i tillegg: Økonomiske tøffe utfordringer kan også lede til sykdom.

Økonomiske problemer har mange sider. Det er utallige, individuelle historier. Men om en familie med to voksne mister den ene av inntektene i forbindelse med langtidssykdom, kan dette for mange oppleves som vanskelig. For husholdninger med bare en voksen og redusert inntekt, kan det være dramatisk.

- Det kan være vanskelig å være en god forbruker, sier Vestad. For å sette det på spissen: Har du en kreftdiagnose, er det ikke sikkert at du har energi til å sammenligne priser ved ulike dagligvarebutikker.

Vestad erfarer at det for mange er svært krevende å tenke økonomi.

- Hvorfor er det så vanskelig å få til dette?

- Det er komplisert. Samfunnet legger opp til forbruk. Man må være veldig strukturert for å få til dette. Økonomiske avgjørelser tas hver dag året gjennom. Når en tar ukloke økonomiske avgjørelser, kanskje hver dag gjennom mange år, sier det seg selv at det tar tid å snu dette.

Vestad gir råd til mange grupper mennesker. Målet er å forebygge økonomiske problemer – før problemene blir mer alvorlige.

- Det sitter langt inne å snakke om dette, trolig på grunn av at det fører mye skam med seg. Mange blir svært deprimert over ikke å takle økonomien sin, sier han.

Neste side