Er du den som ikke får sove når du deler seng med andre? Eller sover du best om partneren din ligger ved siden av deg? Og hva om partneren din snorker, puster tungt eller ligger urolig i senga?
En studie publisert i tidsskriftet Sleep1 konkluderer med at voksne som deler seng med en partner, sliter mindre med alvorlig søvnløshet, er mindre trette og får mer søvntid enn om de ikke deler seng med partneren sin.
Forskerne brukte data fra vel 1000 voksne mennesker i arbeidsfør alder i denne studien. De undersøkte både det å dele seng med en partner, barn, kjæledyr, andre familiemedlemmer eller å sove alene.
De som deler seng med partneren, oppga også å være mer fornøyd med livene sine samtidig som de hadde lavere nivåer av stress, depresjon og angst.
Gjelder ikke samsoving med barn
Men hvem du deler seng med, kan ifølge studien ikke være hvem som helst i familien. Fordelene med å sove sammen, gjaldt kun om det var snakk om en partner - ikke barna. Deltagerne som rapporterte om at de sov sammen med barn, opplevde mer søvnløshet, mer stress og mindre velvære på dagtid.
Så hva er årsaken til dette? Hva om den du deler seng med ligger urolig og kanskje snorker?
Tidligere studier har vist at urolig sengepartner fører til dårligere søvn.
Blant annet viser en studie publisert i Sleep Health i april 2020 at det å dele seng med partneren kan føre til forstyrret søvn.
Dette gjelder særlig hvis du og partneren din legger dere på samme tidspunkt, og det er særlig kvinner som får forstyrret søvn på grunn av å dele seng med et annet menneske.
Men da deltagerne i denne aktuelle studien ble spurt om deres subjektive opplevelse av å sove sammen med partneren, var den altså mer positiv enn negativ.
Sammen rundt bålet
Michael Grandner ved University of Arizona er en forfatterne bak studien. Han tror følelsen av trygghet og det å høre til kan forklare resultatene.
Til helsenettstedet MedicalXPress2 trekker han også en parallell langt tilbake i tid - da mennesker sov rundt bålet sammen med andre. Kan det være at vi føler oss tryggere med andre voksne i senga?
- Det kan være en viss evolusjonær fordel som menneskene har hatt nytte av, men som vi ikke utnytter lenger - det er lenge siden vi sov rundt bålet og så etter om rovdyr var i nærheten, sier han.
- Men kanskje er mekanismene fortsatt der - og at det er positivt for oss at vi ikke er alene når vi er sårbare og sover, sier Gardner, som understreker at dette ikke er bevist på noen som helst måte - det er kun en teori.
For det kan også være at folk som er mer deprimerte og engstelige, har en tendens til å sove alene nettopp på grunn av disse utfordringene.
Samtidig er dette individuelt og knyttet til hvilket forhold du har til partneren din.
Grandner mener man bør undersøke om folk sover bedre eller dårligere hvis de deler rom, men ikke sover i samme seng. En ny trend, ifølge forskeren, er at partnere sover i hver sin seng på samme rom - og ikke i en dobbelseng der de blir påvirket av hverandres bevegelse.
Han sier også at man nå må vurdere hvordan resultatene fra denne studien kan brukes når man gir anbefalinger til folk.
Tillit gir bedre søvn
Rafael Pelayo, klinisk professor i søvnmedisin ved Stanford University i California, er ikke involvert i studien, men sier at disse funnene er i samsvar med hans egne observasjoner.
Hvis tilliten til den du sover med er god, vil også søvnen bli bedre, mener han. Han sier at mange av hans pasienter forteller at de ikke sover like godt hvis partneren er bortreist.
Kilder
Referanser
- Fuentes B, Kennedy K, et.al. Bed Sharing Versus Sleeping Alone Associated with Sleep Health and Mental Health. Sleep 2022. academic.oup.com
- Cara Murez, Singles or couples: Who sleeps better?, MedicalXPress, 2022