Nyhetsartikkel

Nasjonal lusesjekk i helga

Tiltak mot koronaviruset kan føre til mindre spredning av hodelus. Folkehelseinstituttet (FHI) oppfordrer likevel alle til å sjekke hodebunnen for lus i helga som kommer.

Temaside om Korona

Den siste helga i august oppfordrer Folkehelseinstituttet alle foreldre og foresatte til å ta fram lusekammen og sjekke barna for hodelus. 

Til enhver tid har 1-2 prosent av norske barn hodelus. Den nasjonale kampanjen skal bidra til å redusere hodelusbestanden, og derfor vil FHI ha med flest mulig på dugnaden. 

Likevel kan det være at forholdene for hodelusa er litt anderledes i år enn tidligere. Tiltakene mot koroana kan også ha satt på bremsen for spredningen av lus.

- Siden hodelus spres ved at et hode som har lus kommer i direkte kontakt med et annet hode, er antallet slike kontakter viktig for risikoen for lusesmitte, sier Bjørn Arne Rukke, forsker ved FHI til NHI.no.

- Koronatiltak som forhindrer at ulike personers hodehår kommer i kontakt med hverandre, gjør at hodelus ikke kan krype fra en person til en annen. Derfor er det å forvente at koronatiltak også gjør at det blir mindre lus, sier han. 

Bjørn Arne Rukke_privat_ (002).jpg
Helgen 28. til 30. august er den halvårlige nasjonale lusesjekken. Bjørn Arne Rukke i Folkehelseinstituttet oppfordrer alle til å ta en sjekk.

Viktig å sjekke

Selv om avstand som gjør at hodehår fra ulike personer ikke kommer i kontakt med hverandre, vil redusere smitterisiko, er likevel det viktigste tiltaket for å minske hodelus i et lokalmiljø at personer blir sjekket for hodelus hyppig med lusekam.

- Man vil da raskt kunne oppdage personer som har lus og få satt i gang behandling av disse slik at færrest mulig går med hodelus og er en smitterisiko for andre, sier Rukke. 

Varsle andre

Hvis man finner hodelus hos barnet, bør andre husstander man kan ha vært i kontakt med varsles.

- Slik kan disse intensivere lusesjekken blant sine husstandsmedlemmer. Hvis man ikke varsler andre, kan hodelusen spre seg videre, sier Rukke. 

Et alternativ til å varsle andre direkte, er å informere barnehage eller skole.

- Dermed kan de mer generelt oppfordre via sine informasjonskanaler om at foresatte bør intensivere lusesjekken.

Rukke sier det ikke er noen grunn til at det å ha hodelus skal være tabubelagt. Alle  som har hår på hodet, kan få lus.

- Det er ikke et tegn på dårlig hygiene siden hodelus trives like godt i et nyvasket hode som i et hode som det er lenge siden har blitt vasket.

Bekjempelse

Hos lusa er beina utviklet til klør, og lusa klamrer seg effektivt fast til hårene slik at de ikke kan fjernes ved vask, bad eller dusj. Det anbefales behandling med lusekam og et lusemiddel.

- Lusemidler som inneholder stoffet dimetikon, anbefales framfor andre lusemidler fordi det finnes dokumentasjon på at disse har god effekt. For andre midler er effekten mindre dokumentert, sier Rukke.