Informasjon

Nesespray og avhengighet

Nesespray er godt å ha når nesen er tett. Men husk å slutt i tide.

Med tett nese og dårlig nattesøvn er det godt å ty til nesespray en gang i mellom. Men bruker du den for lenge, blir nesesprayen en fiende og forverrer problemet. For jo mer du bruker, desto vanskeligere blir det å slutte.

Reseptfri nesespray kan kjøpes både på apoteket og i butikken. Hvor mange som har problemer med å slutte å bruke nesespray etter anbefalt tid, vet man ikke. Men utallige innlegg på ulike diskusjonsforum på nettet tyder på at det er svært mange.

- Unngå en vond sirkel

På nesesprayen står det at den ikke skal brukes i mer enn 10 dager i strekk. Dersom man fortsatt er plaget med rennende eller tett nese, anbefales det minst 2 ukers opphold mellom behandlingsperiodene. Men hvorfor er det viktig at man ikke bruker nesespray for lenge?

Ifølge Ingard Løge, spesialist i allmennmedisin ved NHI, inneholder nesespray eller nesedråper et stoff som fører til at blodårene i slimhinnen i nesen trekker seg sammen. Slimhinnen blir på den måten tynnere og plassforholdene i nesen bedres.

- Når slimhinnen gjentatte ganger utsettes for dette stoffet vil blodårene etter hvert automatisk forsøke å motvirke effekten. Dette kan etter en tids bruk medføre at blodårene utvider seg mer enn normalt, sier han.

Effekten av nesespray blir da helt forbigående, og etterfølges av en unormal tetthet i nesen. Dette er den typiske starten på en avhengighet av nesedråper. Ved å ikke bruke nesespray i mer enn 10 dager, og med pauser mellom hver periode, unngår en denne vonde sirkelen.

Råd for å slutte

Løge sier at den enkleste og mest effektive måten å kutte ut nesesprayen på er å slutte helt med nesedråper og stålsette seg til å holde ut de dagene det tar å få tilbake en normal slimhinne. Dette kan ta fra noen få dager og opptil flere uker.

- I denne perioden blir nesetettheten som regel svært plagsom. Det hjelper å puste inn kald luft, de fleste opplever lindring av nesetetthet når de er ute. Det kan også hjelpe noe å ha en ekstra pute eller to under hodet når en ligger. Nesetettheten blir alltid verre når en legger seg ned, forteller han.

Dersom det blir for vanskelig å gjennomføre dette kan en kortison-holdig nesespray benyttes for å lindre plagene i en overgangsperiode. Det krever resept.

Slimhinnen kan skades

Løge forteller også at langvarig bruk av nesedråper kan skade slimhinnen. Når blodsirkulasjonen i slimhinnen strupes, kan dette føre til tørrhet i nesa og sårdannelse og neseblødninger, en tilstand som kalles medikamentutløst slimhinnebetennelse (medikamentell rhinitt). Dette kan være svært plagsomt.

Les også: Dette er medikamentutløst nesetetthet

Tett nese fører til munnpusting og munntørrhet, og er mest plagsomt når det forstyrrer nattesøvnen. Løge tror de fleste kjenner farene og tar advarslene om bivirkningene alvorlig.

- Men effekten er svært god, og da er det lett å fortsette over den anbefalte tiden. Kanskje tenker mange at det er lagt inn en god tidsmargin, og kanskje tror man at det ikke kan være så risikabelt siden dette er reseptfrie preparater.