Nyhetsartikkel

Nesespray til behandling av svært lavt blodsukker

European Medicines Agency (EMA) har anbefalt å godkjenne det første glukagonproduktet som kan brukes som nesespray. Glukagon brukes til å behandle svært lavt blodsukker hos personer med diabetes som er bevisstløse.

European Medicines Agency`s Human medicines committee (CHMP) har anbefalt å gi markedsføringstillatelse i EU for Baqsimi1, som er den første behandlingen for alvorlig lavt blodsukker som kan gis uten injeksjon, til personer med diabetes som er over fire år gamle.

Anbefalingen er et steg på veien for at medisinen skal bli tilgjengelig for bruk. Uttalelsen vil bli sendt videre til EU-kommisjonen. Dersom markedsføringstillatelse blir gitt, vil avgjørelser om pris og refusjon finne sted hos den enkelte medlemsstat, og det vil bli tatt hensyn til medisinens potensielle rolle i sammenheng med nasjonale helsesystem, skriver EMA i sin pressemelding.

- Når et nytt legemidel får positiv opinion i EMA, tar det som regel 3-4 måneder å få norsk markedsføringstillatelse, pris og lansering av produktet på markedet. Det kommer blant annet an på hvor raskt firmaet er til å sende inn prissøknad, sier Christina Sivertsen, som er lagleder for metodevurdering og refusjon i Statens Legemiddelverk.

At et produkt får markedsføringstillatelse, er ikke ensbetydende med at det kommer på markedet. Dette er opp til firmaet som fører produktet. Hvor produktet kommer på markedet, og når, er altså opp til firmaet.

- Dersom Baqsimi kommer på det norske markedet, vil det da komme på blå resept?

- Legemiddelverket har identifisert dette legemiddelet gjennom metodevarslingssystemet vårt, og sendte ut en forespørsel om dokumentasjonspakke i februar 2019. Vi har foreløpig ikke mottatt dokumentasjon for å kunne vurdere om Baqsimi kan komme på blå resept. Om produktet kommer på blå resept er avhengig av utfallet av metodevurderingen hvor vi vurderer nytte, ressursbruk og alvorlighet. Fra det tidspunktet et firma leverer inn dokumentasjonspakke, har Legemiddelverket 180 dager på seg til å utføre metodevurderingen, sier Sivertsen.

Les også: Diabetes type 1

Alvorlig lavt blodsukker

Alvorlig lavt blodsukker/insulinsjokk er en alvorlig og akutt komplikasjon til diabetes. Dette oppstår når blodsukkernivået blir så lavt at det fører til bevisstløshet eller forvirring, og behov for hjelp fra andre for å få opp blodsukkeret. Så lavt blodsukker forekommer oftest ved diabetes type 1.

Ubehandlet kan svært lavt blodsukker føre til anfall, koma, uønskede kardiovaskulære utfall, og til og med død.

Les også: Insulinsjokk: Dette skjer med hjernen

Glukagon

Glukagon øker blodsukkernivået i kroppen ved å stimulere leveren til å frigjøre glukose som er lagret, til blodbanen. Det har motsatt effekt av insulin, som reduserer blodsukkernivået.

Les også vår pasientinformasjon om glukagon

I dag er kun glukagon som injiseres (gis i sprøyte) tilgjengelig som nødhjelp utenfor sykehus. Dette krever ofte øvelse, ettersom det er flere steg som skal følges for å klargjøre sprøyten. Blant annet må vannet i sprøyten blandes med et kompakt pulver som er i et hetteglass. Deretter skal glukagonet injiseres i en muskel eller under huden2.

Den nye nesesprayen, Baqsimi, kommer i enkeltdoser. Den som får medisinen, behøver ikke å inhalere eller puste dypt inn, noe som betyr at den kan brukes hos personer som er bevisstløse.

Etter at glukagon er gitt og personen som har fått behandlingen er kommet til bevissthet, er det viktig å raskt innta mat og/eller drikke med høyt sukkerinnhold. Dette må gjøres for å hindre at blodsukkeret blir lavt igjen, ettersom glukagonet tømmer kroppens siste reserver av glukose. 

Baqsimi ble godkjent av FDA (USA) i juli 2019, og produseres av legemiddelselskapet Eli Lilly Netherlands B.V.

Les også: Insulin og glukagon

Bivirkninger

Sikkerhet og effekt av legemidlet ble evaluert i to studier med 83 og 70 voksne med diabetes og lavt blodsukker på grunn av for høy insulindose. Nesesprayen økte blodsukkeret innen 30 minutter, og viste seg å være like trygg og effektivt som glukagon som blir injisert.

De vanligste bivirkningene er hodepine, kvalme, oppkast, irritasjon i øvre luftveier, rennende øyne, røde øyne og kløe.

Bivirkningene er stort sett de samme som bruk av glukagon gitt med sprøyte, med unntak av at nesesprayen også gir symptomer fra nese og øyne.

Ifølge Felleskatalogen vil ikke glukagon virke ordentlig dersom du har fastet i lang tid, har lave nivå av adrenalin, lavt blodsukker på grunn av for høyt alkoholinntak, eller svulst som frigir glukagon eller insulin.

Kilder

Referanser

  1. European Medicines Agency: First non-injectable treatment for severe low blood sugar levels. www.ema.europa.eu
  2. Felleskatalogen: Glucagon Novo Nordisk 1 mg pulver og væske til injeksjonsvæske, oppløsning (HypoKit) www.felleskatalogen.no
  3. Legemiddelverket: Glukagon (Baqsimi) ved behandling av alvorlig hypoglykemi legemiddelverket.no