Nyhetsartikkel

Mindre salt i maten, kan gi færre doturer om natta

Lavere saltinntak kan føre til færre toaletturer om natta.

Det viser forskning fra Japan, og som nylig ble publisert i tidsskriftet International Journal of Urology.

Omtrent 730 deltagere var inkludert, og det ble samlet inn urinprøver av alle for å kunne estimere det daglige saltinntaket. Deretter ble deltagerne delt inn i to grupper ut fra hvor mye salt de spiste.

Mengde og tidspunkt for urineringen ble målt, og påvirkningen saltinntaket har på nedre urinveissymptomer, ble undersøkt.

Les også: Spis mindre salt

Mindre salt - mindre dobesøk

35572-2-salt-i-maten.jpg

De japanske forskerne oppdaget at ved å senke inntaket av salt, kan dette føre til at trangen for å gå på do om natta, blir mindre.

Deltagergruppa ble delt i to: 223 personer ble bedt om å kutte inntaket av salt med 25 prosent under forsøksperioden. Dette førte til at behovet for å tisse om natta ble redusert fra 2,3 ganger hver natt til 1,4 ganger.

I den andre gruppa skulle deltagerne øke saltinntaket sitt fra omtrent 9 gram til 11 gram - som førte til et økt behov for å stå opp og tisse om natta.

Dermed kan det altså bety at det å holde seg til de anbefalte mengdene av saltinntak per dag (6 gram) kan ha flere fordeler enn bare å senke blodtrykket.

Les også: Vi bør halvere saltinntaket

Vil bedre livskvaliteten

Ifølge en av forfatterne bak studien, Matsuo Tomohiro, er dette den første studien som undersøker hvordan saltinntaket påvirker trangen til å gå på do om natta.

Han sier til the Telegraph at nattlig vannlating er et problem for mange, særlig når de blir eldre. Og at disse funnene åpner opp for muligheten for å bedre livskvalitet til mange mennesker - ved å endre på kostvanene.

Det å ha mindre trang til å gå på do på natta, ble rapportert som en markert forbedring i livskvalitet blant deltagerne i studien.

 

Kilder

Referanser

  1. Tomohiro M, yasuyoshi M, et.al. Daily salt intake is an independent risk factor for pollakiuria and nocturia. International journal og urology 2017.