Nyhetsartikkel

Overgangsalder blant menn?

"Menns overgangsalder" er svært sjelden.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Hvis middelaldrende og eldre menn sliter med dårlig sexlyst, nedstemthet og mangel på energi, er dette trolig bare tegn på normal aldring - og ikke lavt testosteronnivå.

Det viser en ny studie publisert i det vitenskapelige tidsskriftet New England Journal of Medicine1.

Studien konkluderer med at kun to prosent av menn mellom 40 og 79 har såkalt aldersrelatert hypogonadisme - populært kalt "menns overgangsalder."

Tidligere studier har indikert at diagnosen var mye mer vanlig, og millioner av resepter er skrevet ut hvert år i USA for å hjelpe menn med lavt testosteronnivå.

Men den nye forskningen som er utført ved University of Manchester, viser at det altså er sjelden grunn til å gi hormonene skylden hvis lysten og evnen til sex ikke er hva den har vært, søvnen er dårlig eller konsentrasjonen svikter.

Les også: Seksualitet og alder

Ulike symptomer

Forskerne fant fram til 32 mulige symptomer på det som er blitt forbundet med "menns overgangalder". Deretter fant de ut at det er en sammenheng mellom fall i testosteronnivå og ni av disse symptomene.

Les også: God form - over 50 år

Denne forbindelsen var imidlertid tydeligst ved tre av symptomene som alle er knyttet til seksuallivet: Menn som rapporterte om sjeldnere reisning om morgenen, problemer med potensen og mindre sex-lyst, hadde også lave verdier av testosteron.

Studien viser også at det er enkelte andre symtpomer som hadde en viss sammenheng med fall i testosteronnivå. Dette var menn som opplevde å ha svekket muskelkraft slik at de ikke klarte å løpe, og endret smidighet på en slik måte at de ikke klarte å bøye seg eller gå ned på huk.

Les også: Sexliv i alderdommen

Psykiske symptomer som søvnforstyrrelser, konsentrasjonsvansker, nervøsitet, engstelse og mindreverdighetsfølelse, opptrådte derimot ikke oftere blant menn med lave mengder av testosteron i blodet.

Sjelden testosteronets skyld

Over 3300 menn mellom 40 og 71 år fra åtte forskjellige europeiske land deltok i studien ved å fylle ut spørreskjema om sex, fysisk og psykisk form.

Ifølge forskerne har det de siste årene vært en stor stigning i antall eldre menn som er blitt behandlet med tilskudd av testostereon. Kun få av disse har bruk for denne behandlingen, skal vi tro forskerne.

- Anvendelsen av disse nye kriteriene kan beskytte mot overdreven diagnostisering av hypogonadisme og dempe uforstandig bruk av testosteron hos eldre menn, sier Dr. Frederick Wu ved University of Manchester til nyhetsbyrået Reuters.

Les også: Aktive eldre lever lengre

Vil du vite mer?

Kilder

Referanser

  1. Wu F, Tajar A, et.al. Identification of Late-Onset Hypogonadism in Middle-Aged and Elderly Men. NEJM 2010; : .
  2. www.dr.dk