Nyhetsartikkel

Populær app ga unøyaktige blodtrykksmål

Appen, som ble lastet ned over 148 000 ganger, ga svært unøyaktige mål. Nesten 80 prosent av personer med høyt blodtrykk vil bli feilaktig beroliget ved slik unøyaktighet.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dette ifølge en studie som ble forhåndspublisert i JAMA Internal Medicine i mars 20161.

Appen som ble undersøkt i studien, kalt "The Instant Blood Pressure App", ble lansert i juni 2014. Frem til den ble trukket fra markedet i juli 2015, var den i 156 dager på topp 50 listen, som en av de mestselgende iPhone-appene. I denne perioden (på topp 50 listen) ble det solgt minst 950 kopier av appen hver dag, skriver forfatterne i innledningen av studien.

Ingen form for kontroll

Det har ikke blitt utført noen form for kontroll eller godkjenning av denne appen, eller av lignende apper som Blood Pressure Pocket, Quick Blood Pressure Measure, og Monitor, som fortsatt er tilgjengelige.

85 personer deltok i studien. Disse fikk målt blodtrykket først med appen, og siden på vanlig måte. Med appen ble blodtrykket målt ved å plassere øverste kant av smarttelefonen på venstre side av brystet, mens høyre pekefinger skulle plasseres over kameraet på telefonen.

Appen undervurderte høyt blodtrykk, og overvurderte lavt blodtrykk. Totalt sett skilte appens målinger seg fra vanlige blodtrykksmålinger med i gjennomsnitt 12,4 mmHg på det systoliske blodtrykket (øvre verdi), og 10,1mm på det diastoliske blodtrykket (nedre verdi).

Bør samarbeide for bedre sikkerhet

Forfatterne skriver at målingene fra appen - med over 148 000 solgte enheter, var svært unøyaktige. Med appen vil nesten 80 prosent av personer med høyt blodtrykk bli feilaktig beroliget om at blodtrykket deres er normalt.

I diskusjonen skriver de videre at studien har både klinisk relevans og relevans for folkehelsa. Denne appen ble utilgjengelig i juli 2016 av uklare årsaker, men den er fortsatt installert på en rekke iPhone-enheter. Flere lignende apper er fortsatt tilgjengelig. Forfatterne uttrykker bekymring for at personer bruker disse appene til å måle blodtrykk og justere behandling. Fra et folkehelseperspektiv støtter denne studien samarbeid med utviklere, distributører av apper og tilsynsorgan for å sette og følge standarder for sikker og trygg mobilhelseteknologi.

Kilder

Referanser

  1. Plante TB, Urrea B, MacFarlane ZT, Blumenthal RS, Miller ER, Appel LJ, Martin SS. Validation of the Instant Blood Pressure Smartphone App. JAMA Intern Med 2016. archinte.jamanetwork.com