Nyhetsartikkel

Prehabilitering - å forberede seg selv på en pandemi

For å takle en infeksjon best mulig finnes det gode strategier, skriver Julie K. Silver i en kronikk i British Medical Journal (BMJ).

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Prehabilitering er en strategi som skal ta vare på helsa vår i tiden før kroppen blir utsatt for stress av ulikt slag. Det kan blant annet være systematisk trening, kursing og kostholdsveiledning.

Prehabilitering er et begrep som gjerne brukes før en planlagt operasjon, og er en forberedelse til behandlingen som skal komme. Men dette er også aktuelt i andre sammenhenger.

Som i pandemien vi nå står overfor.

Les også: Pandemien med COVID-19

Prehabilitering under 2. verdenskrig

I en kronikk i British Medical Journal (thebmjopinion)1, skriver Julie K. Silver at prehabilitering kan spare liv under pandemien vi nå opplever. 

Hun starter med å fortelle en historie fra 2. verdenskrig. Da var prehabilitering en måte å forberede soldater til kamp på. En studie publisert i 1946 i The British Medical Journal med tittelen "Prehabilitation, Rehabilitation and Revocation in the Army" viser at: "god mat, losji, hygiene og rekreasjon kombinert med kontrollert fysisk trening og kunnskap" i en periode på omtrent to måneder førte til at 85 prosent av de 12.000 mennene som deltok, vurderte helsen sin som bedre. Studien viser at deltakernes syn på livet også ble bedre, og at disse fysiske og psykologiske forandringene var "forbausende enkle" å oppnå.

Les også: Enkel styrketrening uten treningssenter

Les også: Hvordan komme i gang? Praktiske råd om fysisk aktivitet

Neste side