Nyhetsartikkel

Pusse tenner før eller etter frokost?

En debatt har blusset opp den siste tiden: bør vi pusse tennene før eller etter frokost? Vi har sett på argumentene for og imot.

Et omdiskutert tema blant leg og lærd er om du skal pusse tennene før eller etter frokost. På nettet finner du en mengde artikler om dette, men vitenskapelige studier er få1-3. Og resultatene spriker. Flere store aviser har skrevet om dette nylig, blant annet The New York Times4, The Guardian5 og Aftenposten6. I mitt hode har svaret vært klart: Du pusser tennene etter at du har spist, fordi frokosten inneholder mye karbohydrater som gjør at bakterier i munnhulen koser seg på overflaten av tennene og øker risikoen for kariesangrep. Min kone derimot sverger til det motsatte: Hun pusser tennene straks hun står opp, før frokost. Så hvem av oss har rett?

La oss slå fast at anbefalingene fra tannlegeorganisasjoner er at vi bør pusse tennene to ganger om dagen i minst to minutter hver gang7-8. Men retningslinjene sier lite eller ingenting om når vi nøyaktig skal pusse tennene. De fleste av oss er vanemennesker, og vi pusser tennene på samme tid hver dag. Noen eksperter sier at å pusse tennene før frokost er gunstigere for tannemaljen og tannhelsen generelt. Andre er enig med meg, tennene skal pusses etter frokost for å minske et langvarig bakterieangrep i munnhulen utover dagen. Nei, nei sier min kone, du må bli kvitt den vonde smaken og lukten fra munnen når du våkner.

Tannpuss før frokost

Så hvorfor er det bedre å pusse tennene før frokost? Når vi sover, er munnen inaktiv og produserer mindre spytt. I løpet av natten vil plakkdannende bakterier i munnen formere seg. Bakteriemengden topper seg frem mot morgenen. Det er noe av grunnen til at du våkner opp om morgenen med vond smak i munnen og dårlig ånde. Spiser du da frokost før du pusser tennene, vil det fore bakteriene med sukker som danner syre under frokosten, noe som i det lange løp vil skade tannemaljen. Tannpuss med fluoridholdig tannkrem før frokost vil bidra til å fjerne plakk og bakterier fra tennene, og det vil være færre bakterier i munnhulen som vil kose seg med matrestene. Tannkrem med fluor bidrar dessuten til å lage en beskyttende barriere mot syre fra mat og bakterieangrep. I tillegg fører det til rask aktivering av spyttproduksjonen, og spyttet er viktig for god munnhygiene9. Spyttet skyller ut mineraler som fester seg på overflaten av tennene og bidrar til å beskytte de. I tillegg inneholder spyttet bikarbonat som hjelper til å nøytralisere syren i munnen.

Den amerikanske tannlegeforeningen anbefaler at du venter 1 time etter at du har spist, før du pusser tennene - særlig hvis du har inntatt syreholdig mat. Forklaringen er at tannpuss like etter frokost ofte ikke fjerner alle matrester fra tennene. Tannpussen blir mer effektiv hvis du venter litt.

En annen ting. Tannpuss som en del av morgenritualet på badet før frokost sikrer at du faktisk pusser tennene om morgenen. Mange av oss har det så travelt med å komme oss av gårde etter frokost, at tannpussen blir glemt - og særlig hvis du bør vente 1 time.

Neste side