Informasjon

Råd for å få sunn hud

Lurer du på hvordan du kan forsinke de naturlige alderstegnene i huden? Les rådene som forebygger hudplager og for tidlig aldring av huden her.

Dersom du tar vare på huden din, kan du forsinke den naturlige aldringsprosessen og forebygge mange hudproblemer. Vi har samlet noen gode råd om riktig pleie av huden, fra blant annet kilder som Mayoklinikken og Australske Better Health Channel samt artikler fra Norsk Elektronisk Legehåndbok.

Beskytt huden mot solen

Det viktigste rådet er å beskytte huden mot den skadelige strålingen vi får fra solen. Ultrafiolette stråler ødelegger huden, forårsaker dype rynker, tørr, grov hud, leverflekker, eller i verste fall godartet eller ondartet hudkreft. De fleste forandringer i aldrende hud er faktisk forårsaket av solen. Vil du ha bevis på solens virkning, kan du sammenligne huden på hendene dine med huden på rumpa.

Derfor bør du altså unngå solen når den er sterkest, bruke beskyttende klær i solen, og solkrem med minst solfaktor 15.

Røyking akselererer hudens aldring

Det neste rådet på listen er å ikke røyke. Røyking aksellererer hudens aldring og øker rynkedanningen. Hudforandringer forårsaket av røyking kan oppstå hos unge voksne allerede etter 10 år med røyking. Røyking snevrer inn de små blodårene i de ytterste lagene av huden, reduserer blodsirkulasjonen, tapper huden for oksygen og næring. I tillegg vil de ansiktsuttrykkene du lager når du røyker (snurper munnen, kniper øynene sammen) bidra til rynker.

Vær snill mot huden

Vær snill med huden din, og rens den varsomt. Unngå sterke såper, svømmebasseng med mye klor, og ikke dusj lenge i varmt vann. Dette tørker ut huden. Bruk milde såper med nøytral PH-verdi, og unngå produkter med irriterende tilsetningsstoffer hvis du har følsom hud. Huden rundt øynene er spesielt sart. Bruk bommullspads eller lignende når du fjerner øyensminke.

Ingen kremer kan skru tiden tilbake

Fuktighetskremer hjelper huden å holde på sitt naturlige fuktighetsnivå. De virker gjennom at de legger et segl over huden for å hindre vann i å forsvinne, eller ved langsomt å frigjøre vann i huden din. Hva slags krem som er best for deg, avhenger av hva slags hud du har (tørr, normal eller fet hud), alder, og om du har spesielle hudplager, som for eksempel akne eller eksem. Har du fet hud, kan det kanskje være like greit å droppe fuktighetskrem. Har du følsom hud, bør du velge uparfymerte produkter som er tilpasset sart hud. Vær på vakt for sensasjonspregede påstander. En fuktighetskrem kan holde huden fuktig og redusere synligheten av fine linjer i huden, men ingen produkter har så langt klart å skru tiden tilbake. Hvis du planlegger å kjøpe en svært dyr hudkrem, kan du gjerne spørre en hudlege til råds først. Du kan bli rådet om ikke å kaste bort pengene dine.

En studie som ble publisert i det medisinske tidsskriftet Skin Research and Technology i mai 2007, sammenlignet en "dyr, lukseriøs antirynkekrem" (både i sin vanlige innpakning, og i en nøytral krukke) med vanlig fuktighetskrem i en lukseriøs innpakning. Forfatterne konkluderte med at det prestisjefylte produktet ikke ga bedre effekt mot rynkene enn den vanlige kremen.

Be legen om råd - og spis sunn mat

Om du plages mye med for eksempel akne og eksem, så be legen din om råd. Endel plager, også mindre plager, kan behandles av lege om du får riktig diagnose. Et eksempel på dette er perioral dermatitt, som ofte rammer unge kvinner. Dette eksemliknende utslettet som oppstår rundt munnen og noen ganger rundt øynene, kan minne om småkviser, men forsvinner ikke helt av seg selv. En antibiotikakur tar knekken på problemet.

Blant risikofaktorer for akne, er det å utsette huden for fete eller oljeaktige stoffer. I tillegg kommer gnissing og trykk mot huden fra for eksempel telefon, mobiltelefon, hjelm, stram krage eller ryggsekk.

Når du barberer deg - barber forsiktig, med hårene, og ikke på tørr hud. Barber deg helst når huden er fuktig, gjerne etter en dusj. Bruk barbergel eller lignende, og rene, skarpe barberblad. Skyll huden med lunkent vann til slutt.

I tillegg er en sunn, velbalansert kost viktig for å få og bevare en sunn hud. Hva slags mat som har spesielt gunstig effekt på huden, kan du lese mer om i artikkelen Maten som forsinker hudens aldring.

Vil du vite mer?