Nyhetsartikkel

Råd mot dugg på brillene ved bruk av ansiktsmaske

De fleste ønsker å ta smittevern på alvor. Men hva når munnbindet fører til at brillene dugger og du ikke klarer å se? Les råd om hvordan du kan unngå problemet.

Temaside om Korona

Å bruke munnbind er et viktig smitteverntiltak, men det kan by på utfordringer for den som bruker briller. En kjent problemstilling i alle deler av verden i disse dager er at bruk av munnbind kan gi duggete brilleglass. 

- Dette er ikke et område hvor vi har mye informasjon, men det er dessverre et kjent problem at briller vil dugge når en benytter munnbind, sier Hanne-Merete Eriksen-Volle til NHI.no i en epost. Hun er seksjonsleder ved Resistens- og infeksjonsforebygging i Folkehelseinstituttet (FHI).

Heldigvis finnes det noen råd som:

 • Velg et munnbind med god passform for ditt ansikt
 • Sikre at munnbindet sitter tett rundt ansiktet og over nesen
 • Briller skal være utenfor munnbindet
 • Forsøk å puste nedover
 • Neseskinner under brillene kan skape litt avstand fra munnbindet
 • Noen har god erfaring med å vaske brilleglass med såpevann, barberskum eller antiduggmidler

Fukt fra pusten

Sidney Gicheru er øyelege og talsperson for American Academy of Ophthalmology. Hun sier til WebMD1 at dette er et velkjent problem akkurat nå. 

Han forklarer at når vi bruker masken, vil fuktighet fra pusten vår ledes gjennom toppen av masken og opp til brillene. Denne fuktigheten samler seg på brillene og resulterer i dugg. 

Mengden dugg avhenger av masken, brillene og pasientens ansiktsstruktur. Noen mennesker har derfor større problemer med dette enn andre. 

Riktig passform

Roni Levin er kirurg og assisterende professor i oftalmologi (læren om øyet) og pediatri ved University of Maryland School of Medicine. Hun sier i den samme WebMD-artikkelen at det å ha riktig maske og riktig passform er viktig i denne sammenhengen.

Hun sier at hun i sitt arbeid som øyekirurg lenge har benyttet en stripe tape på toppen av den kirurgiske ansiktsmaska i operasjonsrommet for å hindre at glassene eller mikroskopet dugger. Hun bruker også en slik tape på pasientene som bruker maske: Legger en stripe tape på masken for å forhindre at linsene som brukes i behandling, blir duggete. 

Ståltråd og såpevann

Hun sier man bør gjøre noe med årsaken til dugget, at masken ikke er tett. Hensikten med masken er å fange opp dråper og partikler som kommer ut av nese og munn når du puster, sier hun. Videre råder hun: 

 • Stramme maskeremmene
 • Bruk en maske med ståltråd eller metall som bøyer seg til formen på nesen.
 • Legg en stripe tape over toppen av masken.
 • Skyll linsene med varmt såpevann eller en kommersiell antidugg-løsning som er pH-balansert. Lufttørk dem eller bruk en ren, tørr klut til å tørke. Dette etterlater en tynn film som hindrer kondensdannelse på linsene.


Men Gicheru og Levin oppfordrer til forsiktighet hvis du bruker noen av de flytende løsningene. De kan skade brillene, i tillegg kan kjemikalene komme i øynene og gi en irritasjon av hornhinnen eller øyekatarr.

Binde masken på kryss og tvers

Problematikken er velkjent og har vært gjenstand for vitenskapelige artikler:

Ifølge en studie publisert i Annals of the Royal College of Surgeons of England i 2011, er det nettopp det nevnte rådet om å vaske brillene med såpevann som er undersøkt.

En annen artikkel publisert i 2014 i Annals of the Royal College of Surgeons of England, antyder at en kan binde ansiktsmasken på en spesiell måte for å sikre at den sitter tett. Metoden innebærer å binde masken på kryss og tvers slik at toppbåndene kommer under ørene, og bunnbåndene går over. Ved å bruke denne metoden, vil masken bli strammet til brukerens ansikt, og dermed forhindre at pust gir dugg på brilleglassene. 

Kilder

Referanser

 1. https://www.webmd.com/lung/news/20201020/face-masks-and-foggy-glasses-a-covid-conundrum