Nyhetsartikkel

Råd mot stinkende føtter

Tåfis og vond lukt fra føttene er noe alle kan oppleve, men er du mye plaget, bør du få med deg disse rådene.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Alle har opplevd at føttene har luktet vondt, men noen grupper er mer plaget enn andre. Dette gjelder blant annet de som har en form for fotsopp, og de som har en tilstand som kalles hyperhidrose (overdreven svette). Andre som ofte kan oppleve slike plager, er gravide, tenåringer, de som står hele dagen på jobb, bruker sko som er for trange, tar visse typer medisin, og de som er utsatt for emosjonelt stress.

Illeluktende føtter kan oppleves som flaut, men det anses ikke som et medisinsk problem i seg selv. 

Perfekt miljø for bakterier

Hovedårsaken til at føttene lukter vondt, er at du svetter på beina, og at du bruker de samme skoene hver dag. Bakterier på huden bryter ned svetten som kommer ut av porene. Når du siden setter sko som er fuktige av svette inn i et mørkt skap, gir du bakteriene et miljø de trives godt i. Dersom skoene fortsatt ikke er helt tørre når du tar dem på neste dag, er miljøet perfekt for bakterier - varmt, fuktig og mørkt.

Årsaken til at gravide og tenåringer er særlig utsatt for dette, er at begge disse gruppene opplever hormonendringer i kroppen som får dem til å svette mer.

Forebyggende råd

For å unngå lukt, må du først og fremst sørge for at føttene er rene og tørre. Vær særlig nøye med å vaske og tørke mellom tærne. Du bør skifte sokker minst en gang om dagen. Ta gjerne med deg et ekstra par med sokker på jobb/skole slik at du kan skifte i løpet av dagen. Sokkene bør helst være i ull eller bomull. Ikke bruk samme sko to dager på rad. Særlig tenåringsgutter bør ha to sett med joggesko, slik at de har mulighet til å bytte. Sørg for å bruke sko som puster, og bruk gjerne sko med åpen tå om sommeren.

Sørg for at tåneglene er korte og rene, og fjern hard hud med en fotfil.

Ikke del sko eller håndduk med andre - det kan overføre bakterier som gir vond lukt fra andres føtter til dine.

Hvis dette ikke er nok til å få bukt med plagene, kan du dyppe en bomullsdott i kirurgisk sprit, og klappe dette forsiktig mot huden mellom tærne. Dette hjelper til med å holde huden tørr.

Du kan også bruke en spraydeodorant eller antiperspirant under føttene. Det behøver ikke å være en spesiell fotdeodorant. Det finnes også såler med luktabsorberende effekt som du kan kjøpe.

Lukter føttene allerede?

Hvis du allerede har fått vedvarende problemer med føtter som lukter vondt, kan du vaske dem med en antibakteriell såpe som heter Hibiscrub. Denne får du kjøpt på apoteket. La dette være på føttene i et par minutt, og vask så av. Gjør du dette to ganger om dagen, vil problemet være løst i løpet av en ukes tid. Hvis du har hudskader på beina, for eksempel eksem, bør du ikke bruke Hibiscrub.

Dersom disse rådene ikke hjelper, eller du mistenker at du svetter uvanlig mye, bør du kontakte legen din. Legen kan hjelpe deg å finne ut om det er en medisinsk grunn til at du svetter så mye, og er det ikke det, kan du få hjelp til å finne frem til en behandling som gir effekt for deg.

Kilder

Referanser

  1. NHS: How to stop smelly feet www.nhs.uk
  2. MedicalNewsToday: Ten ways to get rid of smelly feet www.medicalnewstoday.com
  3. KidsHealth: Why do feet stink? kidshealth.org
  4. Better Health Channel: Foot odour - causes and cures www.betterhealth.vic.gov.au