Nyhetsartikkel

Råd mot vintertørr hud

Disse rådene hjelper deg å unngå tørr og sår hud.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Kalde utedager med mye vind, kombinert med varme bad og hyppig håndvask med sterk såpe. Dette er bare noen av vintervanene som kan være tøffe for huden til store og små. Disse rådene hjelper deg å unngå tørr og sår hud.

Vinteren kan by på utfordringer for alle typer hud, men barn tåler mindre enn voksne, og har du underliggende hudsykdommer (F.eks atopisk eksem, psoriasis) må du passe særlig godt på vinterhuden.

Det er ikke bare kulden i seg selv som påvirker huden, det er også de mange overgangene mellom kald vinterluft, og et tørt, varmt inneklima. Vær også oppmerksom på vindforholdene - jo mere vind det er, jo tøffere er det for huden. Hos småbarn som sikler eller er snørrete, vil fuktigheten gjøre forholdene enda tøffere. Vinden sliter også på det øverste fettlaget i huden.

Sprekker i huden - økt risiko for infeksjoner

Det ytterste hudlaget er et svært tynt og fint lag, som skal beskytte de underliggende hudlagene og bevare fuktigheten i huden. Det er dette øverste laget som forsvinner når du blir solbrent. Tørr hud oppstår når det er for lite vann i det ytterste hudlaget til at det fungerer skikkelig. Dette kan oppstå ved at de beskyttende oljene på overhuden forsvinner. For mye eller for sterk såpe, eksponering for sterke kjemikalier, normal aldringsprosess, og visse hudsykdommer, er noen av årsaken til at de beskyttende oljene blir borte. Når det ytterste hudlaget tørker, kan det krympe, og det kan føre til små sprekker. Dette eksponerer de underliggende hudlagene for irriterende stoffer og bakterier.

Les også vår artikkel om huden.

Tørr hud gir ofte kløe, noe som kan gå utover søvn og daglig aktivitet. Dersom du klør og gnir mye på de samme flekkene, kan dette gi områder med fortykket hud. I slik hud kan det oppstå smertefulle sprekker, særlig gjelder dette hender og føtter. Tørr hud kan gi eksem når huden blir rød, tørr og flassende. Dersom du får gult puss i disse områdene, er dette tegn på bakterieinfeksjon. Du bør da kontakte lege for å få råd om videre behandling/antibiotika foreskrevet av lege.

Hva kan det være? Les mer i vårt symptomdokument: Utslett med kløe

Tegn på tørr hud

  • Huden føles for stram - særlig etter at du har dusjet, badet eller svømt.
  • Hud som virker innskrumpet eller dehydrert
  • Hud som føles - og ser - ru ut.
  • Kløe
  • Ulike grader av avskalling eller flassing av hud
  • Fine linjer eller sprekker
  • Rødhet
  • Dype sprekker som kan blø

Barn og kulde

For å forebygge eller behandle tørr hud, er det flere ting du kan gjøre. Ikke bad barnet mer enn nødvendig, og bruk gjerne badeolje eller dusjolje istedenfor såpe. Mange barn får tørr hud når de er ute i kald luft. Bruk da gjerne en fet krem i ansiktet. Denne kan du smøre med før leggetid, og (hvis du smører om morgenen) minst en halvtime før barnet skal ut.

Det finnes ingen nasjonale anbefalinger for når det er for kaldt å ta med de minste barna ut. Mange angir - 10 grader som en grense for når du kan ta med spedbarn og småbarn ut, men både luftfuktighet og vindforhold spiller inn.

Les også: Småbarn, babyer og kulde

Ta en rask dusj

Unngå lange bad, eller langvarig dusjing i varmt vann. Dusj i lunkent vann, og ikke dusj i mer enn ti minutter. Etter at du har dusjet bør du klappe huden tørr - ikke gni håndduken mot huden. Smør deg med fuktighetskrem straks du har klappet huden tørr.

Her kan du lese mer om riktig fuktighetsbehandling av tørr hud.

Husk å smøre leppene med en mild leppepomade, gjerne med solfaktor. Glem heller ikke hender og føtter! Kulde, tørr luft og ekstra hyppig håndvask i håp om å unngå sykdom, gjør at særlig huden på hendene er utsatt for tørrhet og sprekkdannelse. Bruk milde såper, smør hendene hyppig inn med fuktighetskrem, og bruk hansker når det er kaldt ute.

Pass også på å drikke nok vann, og sørg for nok søvn.

Se også vår animasjon om eksem:

Unngå ull, og be om hjelp i tide

Har du eller barnet ditt rød, irritert eller eksemaktig hud, bør slike flekker ofte behandles med kortisonsalve i 5-14 dager. Diskuter dette med legen din, og sørg for å følge instruksene for hvordan og hvor ofte dette skal smøres på flekkene. Dersom du bruker både kortisonsalve og fuktighetskrem, så smør kortisonsalven på først.

På kalde dager sverger mange av oss til ull, men dersom du er plaget med rød, irritert eller kløende hud, kan ull bidra til at huden blir enda mer irritert.

Dersom ingen av rådene i denne artikkelen hjelper deg, eller du får infeksjoner i rød og tørr hud, opplever store områder med avflassing av hud, eller tørrhet og kløe forstyrrer nattesøvnen din, bør du kontakte fastlegen din for ytterligere råd.