Nyhetsartikkel

Råd mot vintertørr hud

Mange opplever tørr hud og kløe om vinteren. Kalde utedager med mye vind, kombinert med varme bad og hyppig håndvask med sterk såpe er tøft for huden. Riktig hudpleie hjelper deg å unngå tørr og sår hud.

Vinteren kan by på utfordringer for alle typer hud, men barn tåler mindre enn voksne, og har du underliggende hudsykdommer (for eksempel atopisk eksem, psoriasis) må du passe særlig godt på vinterhuden.

Det er ikke bare kulden i seg selv som påvirker huden. Det er også de mange overgangene mellom kald vinterluft og et tørt, varmt inneklima. Vær også oppmerksom på vindforholdene - jo mer vind det er, jo tøffere er det for huden. Hos småbarn som sikler eller er snørrete, vil fuktigheten gjøre forholdene enda tøffere. Vinden sliter også på det øverste fettlaget i huden.

Sprekker i huden

Det ytterste hudlaget er et svært tynt og fint lag, som skal beskytte de underliggende hudlagene og bevare fuktigheten i huden. Det er dette øverste laget som forsvinner når du blir solbrent. Tørr hud oppstår når det er for lite vann i det ytterste hudlaget til at det fungerer skikkelig. Dette kan oppstå ved at de beskyttende oljene på overhuden forsvinner. For mye eller for sterk såpe, eksponering for sterke kjemikalier, normal aldringsprosess, og visse hudsykdommer, er noen av årsakene til at de beskyttende oljene blir borte. Når det ytterste hudlaget tørker, kan det krympe og det kan føre til små sprekker. Dette eksponerer de underliggende hudlagene for irriterende stoffer og bakterier.

Les også vår artikkel om huden.

Tørr hud gir ofte kløe, noe som kan gå utover søvn og daglig aktivitet. Dersom du klør og gnir mye på de samme flekkene, kan dette gi områder med fortykket hud. I slik hud kan det oppstå smertefulle sprekker, særlig gjelder dette hender og føtter. Tørr hud kan gi eksem når huden blir rød, tørr og flassende. Dersom du får gult puss i disse områdene er dette tegn på bakterieinfeksjon. Du bør da kontakte lege for å få råd om videre behandling/antibiotika foreskrevet av lege.

Hva kan det være? Les mer i vårt symptomdokument: Utslett med kløe

Neste side