Nyhetsartikkel

Reagerer oftere allergisk på hudkremer

De som lider av eksem, er særlig sårbare for allergiske reaksjoner på visse hudkremer. Blant de tryggere valgene er salver uten vann og parfyme, eller hudkrem der parabener blir brukt som konserveringsmiddel.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ifølge en studie som ble forhåndspublisert på nett i Journal of the American Academy of Dermatology i november 20131, er de som har eksem særlig sårbare for allergiske reaksjoner på visse konserveringsmidller i ulike typer fuktighetskremer.

Les også vårt oversiktsdokument om atopisk eksem.

342 av de 2500 deltakerne i studien hadde eksem. Deltakerne med eksem hadde høyere sannsynlighet for allergisk reaksjon på ulike konserveringsmidler. Dette var ikke farlige allergiske reaksjoner, men de kunne være ubehagelige. Slike reaksjoner går som regel tilbake når du slutter å bruke produktet du reagerer på.

Velg produkter uten vann og parfyme

Ved eksem fungerer ikke huden som den beskyttende barrieren den skal være. Samtidig er det svært viktig å holde huden fuktig ved hjelp av fuktighetskremer. Hyppig eksponering for et irriterende stoff, øker sannsynligheten for å utvikle en allergiske reaksjon mot dette stoffet.

Ikke alle som har mildt eksem, vet at de har eksem. Disse kan for eksempel tro at de har følsom hud.

Salver og produkter uten vann og uten parfyme er å foretrekke ved eksemhud. Produkter som er uten vann, trenger ikke antimikrobielle konserveringsmidler. Hvis du må velge et produkt som inneholder antimikrobielle konserveringsmidler, bør du velge et produkt med parabener, i og med at det gir færre allergiske reaksjoner.

Konserveringsmidlene

Se også vår animasjon om eksem:

Konserveringsmidlene som i følge studien oftere ga allergiske reaksjoner ved eksem, var quaternium-15, imidazolidinyl urea, DMDM hydontoin, og 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol.

Parabener, formaldehyd og diazolidinyl urea ga ikke økt forekomst av allergiske reaksjoner blant de som hadde eksem.

Kilder

Referanser

  1. Shaughnessy CN, Malajian D, Belsito DV. Cutaneous delayed-type hypersensitivity in patients with atopic dermatitis: Reactivity to topical preservatives. JAAD 2013. www.jaad.org