Nyhetsartikkel

Røykekutt og omlegging av livsstil: en sterk kombinasjon

Å slutte å røyke gir mange kjente helsefordeler. Men legger du i tillegg om til en sunn livsstil, blir effekten merkbart enda bedre.

Hva om du i tillegg til å slutte å røyke også legger om til en sunn livsstil? Hvordan vil dette påvirke helsa og levetiden?

Det har forskere undersøkt i en ny studie som er publisert i tidsskriftet JAMA Network Open1.

At det å følge sunne livsstilsanbefalinger som å ha sunn kroppsvekt, være fysisk aktiv, spise et sunt kosthold og begrense alkoholforbruket, kan gi lavere risiko for sykdom og død, er kjent for de fleste. Imidlertid har få studier sett på nytten av en slik livsstil blant tidligere røykere.

Tidligere røykere har fortsatt høyere risiko for sykdom og tidlig død enn folk som aldri har røykt, ifølge forskerne bak studien.

Sunn livsstil stor innvirkning

Kanskje er ikke resultatene fra studien overraskende, men likvel greit å bli minnet om: tidligere røykere har mindre risiko for tidlig død av alle årsaker hvis de legger om til en sunn livsstil.

Sunn livsstil innebærer i denne sammenhengen å være fysisk aktiv og ha et sunt kosthold, normal kroppsvekt og lavt alkoholinntak. 

Maki Inoue-Choi er professor ved National Canser Institute, Division of Cancer Epidemiology and Genetics og hovedforfatteren bak studien. Hun sier hun ble overrasket over at livsstil hadde så stor innvirkning på dødeligheten2

Resultatene viste at tidligere røykere som også har en sunn livsstil, reduserer sin risiko for tidlig død med nesten 30 prosent sammenlignet med tidligere røykere som ikke lever sunt. 

Fysisk aktivitet rangert høyest

Forskerne evaluerte fordelene ved de ulike anbefalingene om en sunn livsstil. Den største fordelen med tanke på god helse og lavest risiko for tidlig død er fysisk aktivitet. Normal kroppsvekt havnet på andreplass. Deretter kom sunt kosthold og lavt alkoholinntak.

I denne studien inkluderte forskerne nesten 160 000 tidligere røykere som hadde svart på spørsmål om livsstil, demografi og annen helserelatert informasjon mellom 1995 og 1996. Deltagerne var alle med i en stor studie som heter NIH-AARP Diet and Health Study. Deltakerne ble fulgt i omtrent 19 år og hadde en gjennomsnittalder ved studiestart på 62 år.

Kilder

Referanser

  1. Inoue-Choi M, Ramirez Y, et.al. Association of adherence to healthy lifestyle recommendations with all-cause and cause-specific mortality among former smokers. JAMA Netw Open 2022. jamanetwork.com
  2. National Cancer Institute, Division of Cancer Epidemiology, A Healthy Lifestyle May Help Former Smokers Lower Their Risk of Death from All Causes, 2022 dceg.cancer.gov