Nyhetsartikkel

Røyking, diabetes og høyt blodtrykk er større risikofaktorer for hjerteinfarkt hos kvinner enn hos menn

Røyking, diabetes og høyt blodtrykk øker den relative risikoen for hjerteinfarkt mer hos kvinner enn hos menn.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Hjerteinfarkt er vanligere blant menn enn blant kvinner.

Men forskerne bak en ny studie publisert i British Medical Journal (BMJ)1 advarer om at kvinner kan nærme seg menns risiko for hjertesykdom etter hvert som befolkningen blir eldre og diabetes og høyt blodtrykk blir vanligere.

Flere menn enn kvinner rammes

I studien brukte forskerne data fra en stor pågående studie av britiske voksne - målet var å undersøke ulike risikofaktorer for hjerteinfarkt hos menn og kvinner, i ulike aldre.

Etter en oppfølgingsperiode på omtrent sju år, hadde 5.081 personer opplevd et første hjerteinfarkt. Flere menn enn kvinner ble rammet - 71 prosent av hjerteinfarktene rammet menn mot 29 prosent kvinner.

Forskere fant ikke uventet at menn og kvinner med høyt blodtrykk hadde en høyere sjanse for hjerteinfarkt - men risikoen økte mer for kvinner enn for menn.

Det samme gjaldt røyking og diabetes: Røykere og tidligere røykere hadde økt risiko for hjerteinfarkt, men denne økte risikoen var størst blant kvinner.

For kvinner med diabetes type 2 var økt risiko for hjerteinfarkt markant større enn den økte risikoen for menn med denne sykdommen.

Når det gjelder overvekt, var det ingen forskjell i risiko mellom kjønnene.

 Sørge for behandling for kvinner

Forskerne bak studien mener leger må være mer våken angående risikoen for hjerteinfarkt hos kvinner, og sørge for at kvinner med høyt blodtrykk og diabetes får god behandling og råd om forebygging av hjerteinfarkt.

Likevel er det viktig å understreke at risikoen for menn fortsatt er betydelig. Studien understreker viktigheten av ikke å røyke, samt å holde blodtrykk og diabetes under kontroll, både hos kvinner og menn.

Kilder

Referanser

  1. Millett ERC, Peters SAE. Sex differences in risk factors for myocardial infarction: cohort study of UK Biobank participants. BMJ 2018. doi.org
  2. https://www.nhs.uk/news/heart-and-lungs/smoking-diabetes-and-high-blood-pressure-increase-risk-heart-attack-more-women-men/