Informasjon

Sant og usant om solkrem

Overdreven soling er en dårlig idé, selv om du bruker solkrem.

Her forsøker vi likevel å rydde opp i noen myter og fakta om solkrem.

Selv om den beste og sunneste solbeskyttelsen er skygge, er det vel solkrem som er løsningen for solhungrige nordboere. Kanskje kan det være greit å friske litt opp i kunnskapen om denne kremen så mange setter sin lit til.

Informasjonen i denne artikkelen er hentet fra Kreftforeningen og Folkehelseinstituttet.

Kan man være i sola lenge med solkrem med høy faktor?

Selv om du smører med høy faktor, bør du ikke forlenge oppholdet i sola. Mange får dårlig beskyttelse fordi de smører for tynt og ikke får smurt overalt - slik at de likevel blir solbrent. Da kan høy faktor gi falsk beskyttelse. Det er både det å bli solbrent og den totale mengden sol vi får over tid, som kan føre til hudskader og i verste fall hudkreft.

Les også: Om solstråler og solfilterkremer

Beskytter faktor 30 dobbelt så godt som faktor 15?

Studier har vist at de som bruker solfaktor 15 eller høyere har mindre risiko for føflekkreft enn de som bruker lavere faktor. Faktor 30 beskytter ikke dobbelt så godt som faktor 15, men Kreftforeningen anbefaler faktor 30. Ta hensyn til hva slags hudtype du har og hvor du befinner deg - solen er sterkere jo nærmere ekvator vi er.

Les også: Gode råd om barn og sol

Kan man likevel få hudkreft om man bruker solkrem?

Solkrem kan beskytte oss mot å bli solbrent, men det er ikke påvist at det beskytter mot føflekkreft. Nordmenn har en tendens til å bråsole seg og bli solbrent når solen endelig er her. Derfor bør vi ta pauser fra de sterkeste solstrålene eller beskytte oss med klær.

Hvor mye sol må til for å få tilstrekkelig med D-vitaminer?

Sola gjør at kroppen danner vitamin D, og det er viktig at vi får litt sol. Det er usikkert hvor mye sol som skal til, men de fleste får trolig nok vitaminer av cirka 15 minutter sol per dag. Du slipper derfor å sole deg så lenge at du risikerer å bli solbrent for å få de viktige vitaminene. Om vinteren får vi ikke vitamin D av sola i Norge, så da bør vi spise fet fisk, ta tran eller vitamin D-tilskudd.

Les også: La solen slippe til

Er solkremen bedre jo dyrere den er?

Høy pris betyr ikke bedre beskyttelse. Det skal uansett være solfaktoren som sier noe om beskyttelsen.

Les også: Vis solvett i solen

Er solkremen fra i fjor brukbar?

Det kommer an på hvordan kremen har vært oppbevart. Har den ligget mørkt og kjølig i løpet av vinteren, vil den ikke forringes særlig. Sjekk eventuelt om solkremen har holdbarhetsdato. Hvis kremen lukter godt og ser grei ut, kan du fortsatt bruke den.

Kan man bruke solkrem med lav faktor når huden har fått farge etter en tid i solen?

UVB-strålene gjør det ytterste hudlaget tykkere, og det beskytter til en viss grad mot UV-stråling. Det er ekstra viktig med solbeskyttelse om våren når huden er vinterblek. (UVB er også de strålene som bidrar mest til brunfargen, ved at de stimulerer til økt produksjon av pigmentet melanin).

Les også: Medisiner og sol kan gi utslett

Er det nødvendig med solbeskyttelse når det er overskyet?

Selv om det er kaldt og du ikke kjenner sola varme, kan solstrålene være intense og du kan trenge solkrem. På en helt overskyet dag kan opp mot 40 prosent av solstrålene nå gjennom skyene. Dermed kan du bli solbrent hvis du er lenge ute uten solbeskyttelse. Sjekk gjerne UV-indeks for å vite om du må beskytte deg.

Kilder

Referanser

  1. https://kreftforeningen.no/forebygging/sol-solarium-og-hudkreft/
  2. https://kreftforeningen.no/forebygging/sol-solarium-og-hudkreft/sporsmal-og-svar-om-solkrem/
  3. https://www.fhi.no/ml/miljo/straling/ti-ting-du-ma-vite-om-soling-i-sommer/