Mange hudleger oppfordrer til bruk av selvbruningsprodukter fremfor å sole seg for å bli brun. I den forbindelse har tidsskriftet Cosmetic Dermatology1 laget en artikkel med en nærmere beskrivelse av selvbruningsprodukter, og hva du bør være oppmerksom på ved bruk av slike produkter.
Dihydroxyaceton (DHA)
I 1957 oppdaget en lege ved et barnesykehus at dihydroxyaceton (DHA), et sukkersubstitutt for glukose, hadde en bruningseffekt på huden. I utgangspunktet brukte hun DHA i forbindelse med en studie hun jobbet med, der deltagerne var barn med glykogenlagrings-sykdom.
Alle selvbruningsprodukter er basert på dette kjemikaliet - DHA. Dihydroxyaceton er et 3-karbon sukker, som blir fremstilt som et hvitt, krystallinsk, hygroskopisk pulver.
Husk solkrem
pH-nivået i huden og sammensetningen av produktet kan endre fargen på den DHA-påførte hudfargen. Hvis huden eller produktet er alkalisk, blir fargen mer oransje. Dersom huden eller produktet er surt, vil du få en mer naturlig farge. Optimal pH for best fargeutvikling er 5-6. Mengden vann i preparatet kan også påvirke fargen. For mye vann vil gi en lysere farge. Den kjemiske reaksjonen er vanligvis synlig innen en time etter påføring, men det kan ta 8-24 timer å oppnå maksimal farge. Mange bruker en farget selvbruningskrem for lettere å se hvor de har påført fargen.
Det er viktig å huske at selvbruningsprodukter ikke gir mer beskyttelse mot sola enn faktor 3 eller 4 - altså omtrent ingenting. Du må derfor huske å beskytte deg mot solen selv om du er brun. DHA kan kombineres med organiske solkremer som ikke inneholder aminogrupper. Ved bruk av ikke-organiske solkremer kan huden ved visse kombinasjoner bli misfarget etter noen få dager.
Trygt
DHA er ikke giftig, verken å spise eller å påføre huden. Det er bevist at det er trygt å bruke, og det er kun rapportert noen få tilfeller av kontakteksem.
Fargen er begrenset til det øverste laget i huden (stratum corneum), og den fjernes enkelt ved for eksempel å skrubbe den av. Du må derfor påføre produktet jevnlig for å bevare fargen. Det er ingen kjente bivirkninger ved hyppig bruk, men produktet har en karakteristisk lukt som kan være vanskelig å skjule.
Husk å bruke mindre av produktet der selvbruningskremen lett setter mørkere flekker, som ankler, knær, albuer og tær. Vask hendene godt umiddelbart etter påføring, for å unngå flekkete farge på hendene.
Uren hud og selvbruning
Mange lurer på om de kan bruke selvbruningsprodukter dersom de er plaget med akne. Ifølge American Academy of Dermatology bør du da se etter et produkt som ikke tetter porene. Produktene er da gjerne merket med at de ikke tetter porene, at de er oljefri eller at de er "noncomedogenic". Du bør også sørge for å bruke et selvbruningsprodukt som er beregnet på ansiktet, når du bruker det der. De gjør også oppmerksomme på at det kan være vanskelig å få jevn farge på huden som omgir akne. Huden som er rammet, har gjerne en mørkere farge, så pass på å ikke påføre for mye av selvbruningsproduktet.
Kilder
Referanser
- Draelos ZD. Sunless Tanning: An Alternative to Sun Exposure. Cosmet Dermatol 2013; 5: 10-11. www.cosderm.com
- Is it okay to get a spray-on tan while being treated for acne?- AcneNet, American Academy of Dermatology. www.skincarephysicians.com