Nyhetsartikkel

Selvtillit etter ansiktsløfting

Hvordan vil en ansiktsløfting påvirke selvtilliten?

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det har forskerne bak en studie som ble publisert i JAMA Facial Plastic Surgery i februar 20161 sett nærmere på.

Forfatterne skriver at en optimal mental helsetilstand er avgjørende for å lykkes med estetisk kirurgi. Selvtillit er en veldig sensitiv psykologisk faktor som kan påvirke en persons motivasjon for å oppsøke kosmetisk kirurgi og for forestillinger man kan ha om utfallet av en slik operasjon.

Les også: Mer attraktiv med plastisk kirurgi?

Så ni år yngre ut

Deltagerne i studien var 59 pasienter som alle ble operert av samme kirurg i perioden juli til oktober 2013. Gjennomsnittsalderen var 58 år. Deltagernes selvtillit ble målt før operasjonen og seks måneder etter operasjonen. Pasientene ble delt inn i undergrupper etter selvtillitsnivå. Disse viste at de som hadde lav selvtillit i utgangspunktet, hadde en økning i selvtillit etter operasjonen. De som hadde gjennomsnittlig selvtillit før operasjonen, hadde ingen endring i selvtillitsnivå. For de som hadde høy selvtillit i utgangspunktet, var det også en forskjell - de hadde lavere selvtillit enn de hadde før operasjonen. Den foryngende effekten - i gjennomsnitt så deltakerne ca. ni år yngre ut, var ikke korrelert med endringer i selvfølelsen.

Les også: Kosmetisk kirurgi

Bredt spekter med reaksjoner

Forfatterne konkluderer at selvtillitsnivået før operasjonen delvis kan avgjøre livskvalitetsutfallet etter operasjonen. I denne studien korrelerte ikke selvtillitsnivå direkte med den positive effekten av utfallet på en operasjon. Pasienter kunne ha uendret selvfølelse selv om operasjonen gjorde at de så ni år yngre ut etter ansiktsløftningen. Disse funnene understreker kompleksiteten i den menneskelige psyken når det kommer til kosmetisk kirurgi, og viser at man kan ha et bredt spekter med psykologiske reaksjoner etter en slik operasjon.

Se vår animasjon om ansiktsløfting:

Kilder

Referanser

  1. Jacono A, Chastant RP, Dibelius G. Association of Patient Self-esteem with perceived outcome after face-lift surgery. JAMA Facial Plast Surg 2016; 18 (1): 42-46. archfaci.jamanetwork.com