Nyhetsartikkel

Sjekk deg for hodelus!

Til enhver tid har mellom en og to prosent av norske skolebarn hodelus. Bli med og bekjemp hodelusa.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Utfordringen med hodelus er å få mange til å sjekke seg ofte nok og mest mulig samtidig, sier Bjørn Arne Rukke, ved avdeling for skadedyrkontroll hos Folkehelseinstituttet.

- Hovedproblemet er at folk går rundt med hodelus uten å være klar over det. Det kan ta lang tid fra man blir smittet til det begynner å klø i hodebunnen, og slett ikke alle som har hodelus, klør. Derfor er det vanskelig å vite når man er smittebærer, sier han.

Derfor ønsker Folkehelseinstituttet at flest mulig husstander deltar på den nasjonale lusesjekken helga 31. august–1. september.

- Målet er å få flest mulig til å sjekke seg samtidig, sier Rukke.

Les også vår pasientinformasjon om lus

Bjørn Arne Rukke_privat_ (002).jpg
Bjørn Arne Rukke ved avdeling for skadedyrkontroll, Folkehelseinstituttet.

 Smitter lett

Hodelus smitter kun ved direkte kontakt mellom hår på ulike hoder. Lus kan da raskt krabbe over fra det ene hodet til det andre. Lusa holder seg fast i hårene og kan ikke hoppe eller fly. Hodelus forekommer i epidemier i barnehager, skolemiljøer og ellers hvor barn er tett sammen.

- Vi tror at det å ha en større kampanje der flere grer seg synkront, gjør at flere oppdager lusa og vil redusere smitterisikoen i nærmiljøet. En kampanje vil også øke bevisstheten generelt om at alle bør undersøke seg minst en gang i måneden utover kampanjene, sier Rukke.

Folkehelseinstituttet gjorde en undersøkelse både i 2008 og 2018 for blant annet å kartlegge hodelussituasjonen i Norge. Den viste at forekomsten av hodelus ikke hadde endret seg på ti år: 1,6 prosent av barneskoleelevene i et øyeblikksbilde hadde hodelus både i 2008 og 2018, mens forekomsten hos andre aldersgrupper var litt under det halve. I 2008 rapporterte 36 prosent av elevenes husstander å ha hatt hodelus en eller flere ganger.

Må sjekke oss oftere

- Hvorfor blir vi ikke kvitt hodelusa?

- Skal vi bli kvitt hodelusa, må alle undersøke seg samtidig. Og de som da oppdager lus, må behandle det. Når vi ikke gjør det, vil noen til enhver tid gå rundt med hodelus og vi får en smittesituasjon. For å sjekke seg, må man gre hodet grundig og systematisk med lusekam. Og for å hindre at smitte skjer, må man sjekke seg ofte, sier Rukke.

I forbindelse med FHIs spørreundersøkelse ble deltagerne også spurt om hvilke rutiner de har for hodelus. Det viste seg at alle behandlet hodelusa og de fleste brukte den rette sjekkemetoden, lusekam.

- Så behandlingsmåten er ikke noe problem. Problemet viste seg å være at man sjekker seg for sjelden, sier Rukke.

Kun 23 prosent av husstandene sjekket barna månedlig eller oftere.