Nyhetsartikkel

Skal du bruke Tamiflu?

- Det er viktig å stoppe influensaviruset før det klarer å komme seg inn i cellene og derfor gjelder det å være tidlig ute med å bruke Tamiflu, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen ved Legemiddelverket. Her svarer han på spørsmål om det omdiskuterte legemiddelet.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Denne uka ble det mulig å kjøpe legemidlene Tamiflu og Relenza i apoteket uten resept fra lege. Begge legemidlene brukes som behandling eller forebygging av influensa.

Her svarer avdelingsoverlege Steinar Madsen ved avdeling for legemiddelinformasjon på NHI.no sine spørsmål om bruk, virkninger og bivirkninger av Tamiflu.

- Hvilket legemiddel er Tamiflu?

- Tamiflu er et virushemmende middel med generisk navn oseltamivir. Oseltamivir er med på å hemme enzymene i influensaviruset. På overflaten av et influensavirus finnes det et protein som heter neuraminidase. Dette proteinet er viktig for at viruset skal klare å komme seg inn i cellene. Tamiflu er altså med på å hemme enzymene slik at viruset ikke kommer seg inn i cellen.

- Hvem er Tamiflu aktuelt for nå under influensapandemien?

- Tamiflu kan brukes på to måter. Det kan brukes forebyggende for personer som har vært utsatt for smitte. Og det kan brukes som behandling hos smittede personer tidlig i forløpet.

- Hvorfor må legemiddelt tas tidlig i sykdomsforløpet?

- Viruset må klare å komme seg inn i kroppens celler for å klare å formere seg. Viruset er nemlig avhengig av cellenes maskineri for å lage kopier av seg selv. Derfor er det viktig å stoppe viruset før det klarer å komme seg inn i cellene, og det gjelder å være tidlig ute med å bruke Tamiflu. Hvis viruset får holde på lenge nok, klarer man ikke stoppe sykdommen og en må stole på kroppens eget forsvarssystem- som jo er det mest effektive. Tamiflu har kun effekt hvis det brukes innen 48 timer etter sykdomsutbruddet.

For de som bruker Tamiflu forebyggende, blir beskyttelsen borte når de slutter med medisinen. Tamiflu virker ikke som en vaksine, så når man avslutter behandlingen, er man igjen utsatt for smitte.

- Hvor lenge kan man bruke dette legemiddelet?

- Tamiflu kan brukes i flere perioder. Ved vanlig forebygging anbefaler vi ikke lengre bruk enn 10 dager i gangen. Men hvis det oppstår epidemier i nærmiljøet eller på en skole, kan legemiddelet brukes i opp til 40 dager.

- Kan Tamiflu brukes av gravide?

- Ja, det kan det. Og ved epidemien vi har nå, ser vi at risikoen for gravide er større enn vanlig. Likevel anbefaler vi heller legemiddelet Relenza hos gravide. Det er fordi Relenza er en nesespray som setter seg i slimhinnene og gjør sin virkning der. Dermed vil lite legemiddel gå over til fosteret via morens blod.

- Hvis smittede pasienter bruker Tamiflu - vil dette reduserer smittefaren overfor andre?

- Ja, det gjør der. Hvis man bruker Tamiflu vil dette redusere virusmengden og forkorte sykdommen og bidra til at andre ikke smittes.

- Det er rapport om både lette og alvorlige bivirkninger ved bruk av Tamiflu. Hva kan de som bruker Tamiflu i hovedsak forvente seg av bivirkninger?

- De vanligste bivirkningene ved Tamiflu er kvalme, oppkast og diaré. Man kan regne med at 10 til 15 prosent av pasientene vil få slike plager. Tamiflu er brukt i mange år, og det er registrert mange sjeldne bivirkninger - fra allergiske reaksjoner til psykiske forandringer som hallusinasjoner og forvirring. Dette er svært sjeldne symptomer og de samme symptomene kan man også få ved influensa. Vi ser ikke på disse sjeldne bivirkningene som et stort problem, men det er viktig å merke seg at man skal bruke legemiddelet med forsiktighet. Vi vet at hvis man får slike psykiske reaksjoner ved bruk av Tamiflu, forsvinner de igjen hvis man slutter å bruke legemiddelet.

- Helsemyndighetene i Japan anbefaler ikke Tamiflu til barn og ungdom under 19 år nettopp på grunn av alvorlige bivirkningene som psykiske problemer og død som følge av dette. Er det da trygt å anbefale Tamiflu til barn og ungdom?

- Ja, vi mener det er trygt. Bivirkningene er svært sjeldne. Barn og ungdom skal ha behandling under oppsyn av foreldrene og merker man tegn til slike bivirkninger, skal man slutte å bruke legemiddelet og kontakte lege.

- Skulle du ønsket deg mer forskning om virkninger og bivirkninger av Tamiflu?

- Generelt er vi ganske fornøyde med den kunnskapen vi har, men jeg kunne tenkt meg flere opplysninger om effekten hos gravide og om det kan ha en påviselig skadelig effekt. Per i dag er det ingen ting som tyder på det.