Nyhetsartikkel

Skjønnhetskremer fungerer ikke

Ny forskning viser at såkalte liposomer, som finnes i dyre skjønnhetskremer og hevdes å stramme opp huden, ikke virker.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Produsenter av ansiktskremer hevder ofte at deres kremer kan stramme opp og glatte ut huden. En slik effekt tilskrives i mange tilfeller en stoffgruppe som betegnes liposomer.

Liposomer brukes ofte innenfor hudpleie og er mikroskopiske fettpartikler. Målet er at liposomene skal transportere aktive stoffer inn i overhuden, og skal kunne avlevere det aktive stoffet direkte til de levende overhudscellene.

Men om liposomene virkelig kan utføre denne jobben, er omdiskutert.

Le også: Slik eldes huden

Huden avvsier ukjente stoffer

Ny, dansk forskning fra Institut for Biokemi og Molekylær Biologi på Syddansk Universitet viser at liposomene ikke fungerer slik man har trodd.

Den nye forskningen viser at liposomene går i stykker idet de når hudens overflate. Dermed kan de altså ikke transportere ned til dypere lag av huden.

Funnene er nylig publisert i tidsskriftet Journal of Investigative Dermatology

Luis Bagatolli er en av forskerne bak studien. Han understreker at de ikke har sett på effekten av de stoffene som skjønnhetskremenes liposomer inneholder. De har kun sett på om liposomene er i stand til å transportere aktive stoffer som skal virke positivt på huden.

- Vi er ikke interessert i å bevise eller motbevise virkningen av hudkremene. Vi har bare undersøkt om liposomer kan trenge gjennom huden, sier Bagatolli til NHI.no.

Og det kan de altså ikke.

Bagatolli er ekspert på biologiske membraner. Han forteller at den menneskelige huden er laget for å skjerme kroppen mot ytre påvirkninger. Han forklarer at det er hudens jobb å avvise fremmede stoffer, og derfor vil huden generelt avvise alt som prøver å trenge gjennom.

Det er ikke en lett oppgave for skjønnhetsindustrien å finne måter å transportere foryngende og fuktighetsgivende stoffer inn i huden på. Og nå viser det seg at heller ikke liposomer kan gjøre jobben - til tross for ganske kraftige påstander om dette i reklamen.

Les også: Slik forebygger du cellulitter

Bør endre markedsføringen

- Burde produsentene av produkter endre markedsføringen?

- Sannsynligvis er det en god idé å gjøre mer forskning på dette. Jeg tror produsentene av produktene i større grad bør se til de siste funnene på dette feltet og revidere informasjonen de gir ut, sier han.

- Våre resultater viser at intakte liposomer ikke er observert i det hele tatt inne i hudvevet.

- Finnes det en måte å få huden til å se yngre og mindre rynkete ut?

- Jeg tror man må bruke andre strategier enn en antirynkekrem for å oppnå sunn hud, sier Bagatolli. Han tror mindre eksponering for sol, fysisk trening, et balansert kosthold, god væskebalanse og lavt stressnivå er veldig viktig.

Les også: Råd for sunn hud

Bagatolli understreker at han ikke kan si om enkelte kremer kan ha noen form for effekt – men han kan si at det ikke finnes magiske løsninger. Han sier debatten rundt dette er stor, og forskningen og meningene er delte. Markedsføringen av slike skjønnhetskremer har støttet seg på forskningen som hevder at liposomer kan trenge inn i hudvev. Og det var nettopp derfor de danske forskerne ønsket å fokusere på dette spørsmålet: Bevisene på om liposomer kan transportere stoffer gjennom huden, var ikke gode nok.

Les også: Sunt kosthold forsinker hudens aldring

Kilder

Referanser

  1. Brewer J, Bloksgaard M, et.al. Spatially Resolved Two-Color Diffusion Measurements in Human Skin Applied to Transdermal Liposome Penetration. Journal of Investigative Dermatology 2012.