Nyhetsartikkel

Slik forbereder hun pollensesongen

Det nærmer seg mai, og forberedelsene til pollensesongen er for lengst i gang. For få år siden var lista over tiltak lang for mamma Tone Danielsen. Men de siste årene har sønnen Elias på 10 år blitt langt mindre allergisk enn før.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Tone Danielsen er mamma til Elias på 10 år og vet at om hun klarer å gjøre de riktige tiltakene, blir våren langt bedre for sønnen.

Elias har bjørkepollenallergi. I tillegg har han kryssallergi, som betyr at i perioden med bjørkepollen i lufta, må han holde seg unna blant annet epler, gulrot og jordbær.

Les mer om kryssallergimønstre her

Har blitt langt mindre allergisk 

Tiåringen var tidligere hardt rammet og måtte den siste våren han gikk i barnehagen holde seg hjemme i tre til fire uker. For å unngå at dette skulle skje igjen, gjorde mamma Tone Danielsen en rekke tiltak for å lette hverdagen for gutten sin.

Nå er Elias blitt langt mindre allergisk enn for få år tilbake. Symptomene er mildere, og han trenger ikke gjøre like strenge tiltak som før. 

Danielsen forteller hvordan hun forbereder pollensesongen for at gutten skal få en best mulig hverdag:

- Jeg sjekker pollenvarselet jevnlig. Når det starter på Østlandet, vet jeg at vi har ei uke på oss før det kommer hit, sier Danielsen, som bor i Trondheim.

- Vi starter medisineringen i god tid før sesongen starter. Vi begynner omtrent tre uker før jeg tror varslet viser grønt - som betyr beskjeden spredning.

Tidligere har Elias holdt seg unna matvarer som gir kryssallergi ei uke før sesongen starter. I bjørkepollensesongen gir spesielt eple mye elveblest, forteller hun.

- Om dette er tilfelle også nå, etter at han er blitt mye bedre, vet jeg ikke. Men Elias holder seg unna disse matvarene selv, klok av skade, sier hun.

Les også: Å leve med pollenallergi

Tiltak ute og inne

- Lufta ute kan jeg ikke gjøre noe med, men jeg kan gjøre noe med hvor ofte og mye han er i utelufta. Å gå inn og ta pauser, hjelper, sier Danielsen.

- Jeg har funnet ut at det beste Elias kan gjøre er å ta helt fri fra utelufta av og til. Vi ser på totalsummen, og hvor mange finværsdager det er. Er det mye pollen over mange dager, passer jeg på at han får pauser. Men han tåler langt mer nå enn bare for få år siden, sier hun.

Les også: Dette er pollenallergi

Danielsen gjør også tiltak innendørs. 

Tidligere, når Elias hadde sterke symptomer, var lista over forebyggende tiltak lang: 

Hun luftet veldig lite på soverommet hans og brukte pollenfilter foran vinduene - hvis ikke var det uaktuelt å åpne vinduet. Hun byttet putetrekk annenhver dag, gikk over med kluten på rommet der han sov og tørket støv i huset flere ganger i uka. Klærne måtte vaskes hver dag, selv om de ikke var skitne. Og de ble tørket i kjelleren - å henge de ute til tørk gikk ikke. 

Og tiltakene hadde effekt. Hvis hun slurvet noen dager, merket hun en forverring av symptomene.

Les også: Kortison - spørsmål og svar

Dusjer hver kveld

- I dag vasker jeg ikke rommet hans mer enn vanlig, vi skifter kanskje litt oftere på senga enn hos de andre i familien, men det har normalisert seg. Elias dusjer fremdeles hver kveld og bruker solbriller og caps ute, ellers lever han mer som andre barn i disse ukene, sier Danielsen.

Familien har hund, og mye pollen setter seg i hundehårene.

- Før måtte jeg spyle hunden hver dag og Elias kunne ikke kose med hunden i de ukene pollenspredninga var på det verste. I dag vasker jeg hunden som vanlig, men den får fremdeles ikke lov til å være i etasjen der Elias sover - det skal være en frisone for allergi, sier hun.

Les også: Allergiutredning av barn