Nyhetsartikkel

Slik forbereder hun pollensesongen

Det nærmer seg mai, og forberedelsene til pollensesongen er for lengst i gang.

Tone Danielsen er mamma til Elias på sju år og vet at om hun klarer å gjøre de riktige tiltakene, blir våren langt bedre for sønnen.

Elias på sju år har bjørkepollenallergi. I tillegg har han kryssallergi, som betyr at i perioden med bjørkepollen i lufta, må han holde seg unna blant annet epler, gulrot og jordbær.

Les mer om kryssallergimønstre her

Sjuåringen er hardt rammet og måtte den siste våren han gikk i barnehagen holde seg hjemme i tre til fire uker. For å unngå at dette skjer igjen, gjør mamma Tone Danielsen en rekke tiltak for å lette hverdagen for gutten sin.

- Nå har jeg sjekket pollenvarselet i en måned. Når det starter på Østlandet, vet jeg at vi har ei uke på oss før det kommer hit, sier Danielsen, som bor i Trondheim.

- Vi starter medisineringen i god tid før sesongen starter. Vi begynner omtrent tre uker før jeg tror varslet viser grønt - som betyr beskjeden spredning.

Bjørkepollensesongen i Trondheim startet i dag, i den siste uka i april.

- På forhånd har jeg gått igjennom kryssallergilista. Det er greit at han holder seg unna matvarer som gir kryssallergi ei uke før sesongen starter. I bjørkepollensesongen gir spesielt eple mye elveblest, forteller hun.

Les også: Å leve med pollenallergi

Tiltak ute og inne

- Lufta ute kan jeg ikke gjøre noe med, men jeg kan gjøre noe med hvor ofte og mye han er i utelufta. Å gå inn og ta pauser, hjelper, sier Danielsen.

Les også: Dette er pollenallergi

Innendørs forebygger hun så godt hun kan:

De siste dagene før det braker løs, åpner hun vinduet så lite som mulig.

- Jeg lufter veldig lite der han ligger og sover. Jeg bruker pollenfilter foran vinduene - uten filter er det uaktuelt å åpne vinduene, forteller hun.

Familien har hund, og mye pollen setter seg i hundehårene.

- Det blir lite kosing med hunden disse ukene. I tillegg må hunden spyles, og den får ikke lov til å være i 3. etasje - der Elias sover. Vi har en veldig rein hund i disse dagene, ler Danielsen.

Sjuåringen er vant til at det blir gjort endel tiltak, og vet han blir veldig dårlig om han ikke gjennomfører dem. Han er flink til å passe på selv, til å vaske seg og til å ta på caps og solbriller når han går ut for å forhindre at pollen kommer i øynene.

Han dusjer og vasker håret hver dag. Klærne vaskes også hver dag, selv om de ikke er skitne. Og tørkes i kjelleren.

- Klærne må selvsagt ikke tørkes utendørs, sier Danielsen.

På godværsdagene kan det være han holder seg innendørs, også på skolen.

Innendørs er det også en del tiltak som hjelper sjuåringen i de verste pollenukene.

- Jeg bytter putetrekk annenhver dag, går over med kluten på rommet der han sover og tørker støv i huset flere ganger i uka. Dette må jeg gjøre når han ikke er der, sier hun.

Les også: Kortison - spørsmål og svar

- Det hjelper

- På de verste dagene prøver vi å være mest mulig inne. Jeg vet at han trenger mange dager på å komme seg etter dager med mye pollenspredning, derfor er det best å minimere tiden utendørs, sier Danielsen.

Hun føler seg sikker på at alle tiltakene har effekt. Hvis hun slurver noen dager, merker hun en forverring av symptomene.

- Det er mulig at Elias naturlig blir bedre jo eldre han blir, men ennå tar jeg ikke sjansen på å trappe ned på tiltakene - jeg vet hvor dårlig han kan bli. Man blir sliten av å gjennomføre så mange tiltak i heimen, men det er verdt det, sier hun.

Bjørkepollensesongen varer omtrent i fire uker.

- Etter fire uker begynner jeg som regel å roe litt ned på vaskinga. Etter hvert kan jeg også lufte litt mer, men vi holder oss unna matvarene han reagerer på hele sommeren, sier hun.

Les også: Allergiutredning av barn