Nyhetsartikkel

Slik reduserer du akne-arr

Ved milde til moderate arr vil tålmodighet være ditt viktigste hjelpemiddel. Har du det travelt, kan feil valg føre til lenger tilhelingstid. Ved alvorlige arr kreves mer enn tålmodighet.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Først får du kvisene, så får du arrene. Det føles ikke rettferdig, men bruk heller energien din på å redusere sjansen for verre arr - og se hvordan du kan behandle de arrene du har.

Før du kan begynne å behandle arrene, er det viktig å få kontroll over kviseutbruddet. Har du langvarige eller alvorlige utbrudd, bør du kontakte lege eller hudlege for å få riktig hjelp til dine hudproblemer.

Les også: Behandling av akne

Ikke plukk eller klem

Typiske arr etter kviser som blir plukket mye på.
Typiske arr etter kviser som blir plukket mye på.

Som regel etterlater kvisene seg et rødlig eller brunt arr etterhvert som betennelsen går ned. Noen uker etter et utbrudd og påfølgende arrdannelse, vokser nye blodkar inn i det skadde området for å gi næring til huden. Dette er årsaken til at de fleste arr får en rosaaktig farge. Flere måneder senere begynner kollagen å omstruktureres og fylle ut de skadde områdene i huden. Ettersom alvorlig akne (cystisk akne) ødelegger hud og fettvev, kan det ta opp til ett år før arrene blekner.

Regel nummer 1: Ikke plukk eller klem på kvisene. Det kan gjøre infeksjonen verre, og det kan i sin tur gjøre arrene verre.

Ikke pøs på med fancy krem

Du bør ikke pøse på med ulike typer ansiktsmasker eller fancy kremer - det hjelper ikke. Tvert imot kan det irritere huden din og føre til at arrene blir rødere og mer synlige.

I noen tilfeller har det blitt hevdet at lokalbehandling med vitamin E vil bidra til at arr gror raskere, men ifølge WebMD, har studier vist at å påføre krem med vitamin direkte på et arr, enten ikke hadde noen effekt, eller gjorde arret verre.

Hvis du vurderer å forsøke en krem for å påskynde tilhelingen, kan du diskutere dette med legen din eller apoteket. Azelainsyre-krem kan ifølge DermNet redusere pigmentering og hjelpe ved mild til moderat akne. Hydroquinon, som hemmer enzymer som forårsaker farge ved soling (tyrosinase), kan også hjelpe. Det kan også overflatiske kjemiske hudslipinger (mikropeel), for eksempel med glykolsyre (fruktsyre).

Animasjon om mikropeel-behandling:

Sol kan forverre akne og akne-arr

Mange tror at sol hjelper mot akne, men det stemmer ikke. Soling kan gi en uttørking som får huden til å se bedre ut, men dette er en forbigående reaksjon. Blir du solbrent, kan dette forverre akne. Sol på akne-arr kan føre til at arrene blir mørkere, og dette vil sinke tilhelingsprosessen. Bruk derfor solkrem med minimum faktor 15, og påfør ny solkrem annenhver time. Bruk solkrem spesielt utviklet for aknehud - altså en solkrem som ikke tetter porene.

Behandling av alvorlige arr

Akne, arr

Enkelte typer akne-arr vil uheldigvis ikke forsvinne av seg selv, uansett hvor tålmodig du er.

Typiske slike arr er:

 • Kløftede arr
 • Atrofiske arr - flate, tynne arr, eller forsenkede arr
 • Hypertrofiske eller keloide arr - tykke, klumpete arr

I slike tilfeller bør du kontakte en hudlege for å få tilrettelagt behandling. Det kan da være aktuelt med:

 • Ulike typer laserbehandling - Les mer om laserbehandling her
 • Hudsliping
 • I noen tilfeller vil legen anbefale kirurgi for å fjerne arr
 • Bløtvevsfyllere. Dette innebærer injeksjoner av kollagen eller fett under huden og inn i arrene. Dette kan fylle ut eller strekke huden slik at akne-arrene ikke vises så godt. Resultatet er midlertidig, så behandlingen må gjentas med jevne mellomrom.
 • Kraftige lokalvirkende steroider, men her er det risiko for huden blir tynnslitt (atrofisk)
 • Frysebehandling
 • Steroidinjeksjoner i arrene

Animasjoner

Animasjon om akne:

Animasjon av hudsliping:

Laserbehandling av huden:

Animasjon om mikropeel-behandling:

Kilder

Referanser

 1. Acne scarring - DermNet NZ
 2. Can acne scars be removed - TeensHealth
 3. What`s the best treatment for acne scars? Mayo Clinic
 4. Guide to treating acne scars and skin damage - WebMD